Warren Buffett, cel mai mare investitor american ajuns acum la 90 de ani, a transmis acţionarilor holdingului pe care-l conduce o nouă scrisoare unde spune unde a câştigat, ce greşeli a făcut şi unde a pierdut: În numai 4 ani, din acţiunile Apple, a câştigat nu mai puţin de 90 de miliarde de dolari

Autor: Alexandru Nanu 27.02.2021

Warren Buffett, 90 de ani, cel mi mare investitor american a adresat acţionarilor holdingului pe care-l controlează Berkshire Hathaway celebra scrisoare anuală, aflată la a 60-a ediţie în care face o analiză a anului 2020, spune ce greşeli a făcut dar şi unde a câştigat.

Anul trecut, holdingul Berkshire Hathaway a raportat un câştig de 42,5 de miliarde de dolari. Cea mai mare greşeală pe care o recunoaşte acum şi pentru care a constituit un provizion de 11 miliarde de dolari este investiţia în compania Precision Castparts, o firmă care face componente industriale şi care a pierdut enorm în urma căderii industriei aerospaţiale.

Pe de altă parte, conform raportului privind deţinerile, investiţia în Apple, începută în anul 2016 i-a adus lui Warrant Buffett un câştig de nu mai puţin de 90 de miliarde de dolari, respectiv de la 31 de miliarde de dolari cât a fost costul achiziţiei a 5,4% din Apple până la 120 de miliarde de dolari, valorea la zi a celebrei companii.

Întâlnirea anuală a acţionarilor, unul dintre cele mai spectaculoase evenimente din SUA, unde participau 40.000 de investitori va fi ţinută, pentru al doilea an, în format video.

Warrant Buffett este considerat cel mai frugal investitor din America, stilul lui de viaţă rămânând neschimbat de mai bine de 70 de ani, stă în acelaşi birou şi în aceeaşi casă, bea Coca-Cola şi mănâncă de la McDonald's.

În cei 60 de ani de când conduce holdingul performanţa acestuia a bătut marii indici bursieri. În perioada 1964 -2020, câştigul obţinut a fost de 2,810,526%, adică 20% pe an, în timp ce indicele S&P cu dividendele incluse a adus un câştig de 23,454%, adică 10% pe an.