Revolta fermierilor: Preţul laptelui la poarta fermei este de 0,8 lei/litru, în timp ce la raft trece de 6 lei/litru. „Piaţa decide preţul când nu e monopol, dar procesatorii şi retailerii sunt străini şi ei fixează preţul“

Autor: Florentina Niţu 01.03.2021

Micii crescători de vaci din România, cu numai câteva capete la muls, îşi vând laptele produs în mod tradiţional de la poarta fermei cu 0,8 lei/litru, în timp ce în retail trece de 6 lei/litru, fiind de 7,5 ori mai mare, conform datelor ZF de la fermieri şi din comerţ. Totodată, statisticile europene arată că preţul laptelui crud din România este sub media UE.

„Suntem pe o piaţă monopolizată. 85% din comercianţi sunt străini, iar cei mai mari procesatori, de asemenea. Statul ar putea să intervină prin legislaţie, prin control, dar nu o face. E adevărat, piaţa decide preţul când nu e monopol, dar procesatorii şi retailerii sunt străini şi ei fixează preţul, astfel, laptele pleacă cu 0,8 lei/litru de la fermier şi ajunge la 6 lei/litru în galantare“, susţine Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Pro Agro, ce cuprinde cele mai mari asociaţii şi uniuni din agricultură.

În Mega Image, preţul unui litru de lapte Napolact cu 1,5% grăsime era de 6,04 lei, iar acelaşi brand, dar cu 3,5% grăsime costa 6,41 lei, potrivit datelor consultate de ZF în data de 19 februarie. În acelaşi magazin, brandul Zuzu cu 3,5% grăsime costa 5,9 lei/litru, iar brandul Olympus cu 3,7% grăsime era 5,83 lei/litru.