ANALIZĂ ZF. Chiriile retailerilor din malluri pentru cele două luni de stare de urgenţă stau încă sub semnul incertitudinii: „Aşteptăm de la premierul Florin Cîţu o decizie“. La nivel naţional, retailerii din malluri plătesc anual chirii în valoare de 600-700 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF

Autor: Alina-Elena Vasiliu 01.03.2021

Negocierea chiriilor şi a cheltuielilor aferente perioadei de stare de urgenţă din 2020 pentru chiriaşii din centrele co­merciale rămâne încă la „mica înţe­le­gere“ din­tre retaileri şi pro­prietarii mallurilor, în condiţiile în care guvernul nu a luat încă o decizie cu privire la scutirea de la aceste costuri, aşa cum a anunţat încă de la finalul lui 2020.

Mai exact, în decembrie, guvernul spunea, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, că va acorda ajutor de stat magazinelor din centrele comerciale care nu au putut derula activitate economică în timpul stării de urgenţă. De proiectul anunţat în decembrie 2020 nu a beneficiat niciun chiriaş până acum, deoarece nu a fost aprobat şi pus în practică. Între timp, în funcţie de criteriile de eligibilitate, unii dintre chiriaşi au aplicat la IMM Invest sau la granturile pentru microîntreprinderi ori capital de lucru.