Furtuna de pe pieţele de obligaţiuni pune pe jar BCE. Pieţele emergente ar putea asista la retrageri masive de bani

Autor: Catalina Apostoiu 28.02.2021

După săptămâni de semnale mocnite, cele mai mare pieţe de obligaţiuni ale lumii au transmis la finalul săptămânii trecute un mesaj puternic şi clar: creşterea şi inflaţia se mişcă în sus. Iar mesajul a zdruncinat pieţele, scrie Bloomberg.

Într-o clipită, randamentele titlurilor de trezorerie americane pe 10 ani au urcat la cel mai ridicat nivel din peste un an la peste 1,6%, iar traderii şi-au majorat puternic pariurile pe o înăsprire iminentă a politicii monetare de către Fed. Acţiunile s-au prăbuşit, costurile mai ridicate de finanţare punând presiune pe valorizările în creştere puternică.

Speculaţiile cresc că un an de stimulente de urgenţă nu numai că dă roade, dar face ca unele segmente ale economiei să rişte o eventuală supraîncălzire.

Chiar dacă indică sănătate economică, creşterea randamentelor îi forţează pe traderi să-şi regândească poziţiile pe diverse pieţe.

“Suntem pe un teritoriu necunoscut, unde vom înregistra probabil o revenire economică la nivel mondia cu o creştere a inflaţiei la nivel mondial fără precedent”, potrivit lui Bryce Doty, de la Sit Fixed Income Advisors.

Banca Centrală Europeană a indicat că-şi va accelera ritmul achiziţiilor de obligaţiuni de urgenţă pentru a contracara recenta evoluţie de pe pieţele obligaţiunilor suverane din zona euro în cazul în care costurile de finanţare pentru guverne, companii şi gospodării va continua să urce, notează Financial Times.

Philip Lane, economist-şef al băncii, a declarat că banca centrală “monitorizează îndeaproape evoluţia randamentelor nominale ale obligaţiunilor pe termen lung”, iar achiziţiile de active “vor fi realizate în aşa fel încât să fie menţinute condiţiile favorabile de finanţare pe perioada pandemiei”.

Randamentele obligaţiunilor au o evoluţie inversă cele a preţurilor, astfel încât vânzările masive împing în sus costul finanţării pentru guverne, care trebuie să vândă volume vaste de titluri de datorie în acest an pentru a acoperi costul şi consecinţele pandemiei.

La rândul său, Isabel Schnabel, membru al boardului executiv al băncii, a declarat că o creştere o dobânzilor reale pe termen lung în stadiul incipient al redresării, chiar dacă reflectă perspective îmbunătăţite de creştere, ar putea sustrage susţinere vitală prea devreme şi prea abrupt având în vedere starea încă fragilă a economiei, potrivit Bloomberg.

În ceea ce priveşte pieţele emergente, goana după activele acestora începută odată cu declanşarea crizei coronavirusului ar putea suferi primul test major în condiţiile în care creşterea dobânzilor americane readuc în memorie ceea ce s-a întâmplat în 2013, scrie Financial Times.

Atunci, investitorii s-au retras în masă din activele EM odată ce Fed-ul a semnalat sfârşitul politicilor sale monetare ultra-relaxate. Activele EM ies din graţia investitorilor în contextul în care aşteptările privind înăsprirea politicilor monetare la nivel mondial şi revenirea inflaţiei reduc relativa atractivitate a activelor cu risc.