AstraZeneca renunţă la participaţia de 1 mld. dolari pe care o deţine în cadrul Moderna. Grupul american poate folosi banii pentru a încheia o achiziţie de 39 mld. dolari

Autor: Eduard Ivanovici 01.03.2021

Grupul anglo-suedez AstraZeneca a vândut o participaţie de 7,7% din cadrul Moderna pentru o sumă estimată la un miliard de dolari, raportează Times.

Anunţul vine după ce gigantul farmaceutic Johnson & Johnson a primit aprobare de utilizare din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA). Vaccinul în doză unică a devenit astfel a treia componentă a luptei împotriva coronavirusului din Statele Unite, care numără peste 525.000 de deceze cauzate de COVID-19.

Vaccinul dezvoltat de Moderna a primit undă verde în SUA încă din luna decembrie, vânzările globale urmând să ajungă la 18,4 miliarde de dolari până la finalul anului, a declarat recent compania.

Participaţia de 7,7% a transformat AstraZeneca în al doilea cel mai mare investitor al firmei Moderna din 2020. Grupul a anunţat că ar putea folosi banii pentru a-şi îmbunătăţi divizia de medicamente şi pentru a completa achiziţia de 39 mld. dolari a Alexion Pharmaceuticals.

Spre deosebire de serul Moderna, AstraZeneca – care a lucrat în parteneriat cu Universitatea Oxford – s-a angajat să facă disponibile vaccinurile pe principii non-profit. Totuşi, dozele produse de anglo-suedezi nu au fost aprobate până acum în Statele Unite.

Săptămâna trecută, AstraZeneca a informat Uniunea Europeană că va livra sub jumătate din vaccinurile promise pentru T2/2021. Firma ar putea livra 130 de milioane de doze până la sfârşitul lunii iunie, după ce promisese 300 de milioane de vaccinuri la începutul acordului cu UE.