Ce spune Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor, despre programul de împrumut Fidelis, prin care vinde titluri de stat către populaţie: Statul român continuă aceste emisiuni şi anul acesta, atât la solicitarea investitorilor persoane fizice, dar şi din dorinţa de a familiariza populaţia cu mecanismele pieţei de capital

Autor: Liviu Popescu 01.03.2021

Circa 13,4 mil. lei au subscris investitorii persoane fizice în prima zi a ofertei de titluri de stat Fidelis, ediţia martie 2021, cea pentru care Ministerul Finanţelor plăteşte dobânzi chiar şi de 3,1% pe an, potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar.

Circa 6,3 mil. lei au fost subscrişi pe tranşa în euro, cea care are o scadenţă de cinci ani şi pentru care Ministerul Finanţelor plăteşte o dobândă de 1,55% pe an.

Pentru tranşa în lei cu scadenţa de 1 an, cea cu dobândă de 2,85%, subscrierile din 1 martie 2021 au fost de 5,2 mil. lei, iar pentru cea pe trei ani, cu dobândă de 3,1%, subscrierile s-au ridicat la 1,9 mil. lei, arată datele ZF.

De luni, 1 martie 2021 şi până pe 19 martie 2021, adică pe parcursul a trei săptămâni, investitorii persoane fizice pot împrumuta statul român, într-o nouă ofertă de titluri de stat Fidelis, intermediată de BT Capital Partners, Banca Transilvania, BCR şi BRD, şi care va fi listată la bursa de la Bucureşti.

“Succesul emisiunilor de titluri de stat Fidelis lansate anul trecut cu sprijinul BT Capital Partners/Banca Transilvania, BCR şi BRD a confirmat încrederea pe care românii o au în aceste instrumente de economisire dedicate persoanelor fizice, în condiţii avantajoase. Statul român continuă aceste emisiuni şi anul acesta, atât la solicitarea investitorilor persoane fizice, dar şi din dorinţă de familiariza populaţia cu mecanismele pieţei de capital”, spune Alexandru Nazare, Ministrul Finanţelor.

Cele trei noi emisiuni de titluri de stat sunt adresate exclusiv investitorilor persoane fizice, iar valoarea minimă a unei subscrieri la emisiunile în lei este de 5.000 de lei, în timp ce pentru emisiunea în euro valoarea minimă care poate fi subscrisă este de 1.000 de euro.

Conform legislaţiei în vigoare, dobânzile şi ştigurile de capital realizate din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanţelor sunt venituri netaxabile. Prima zi de tranzacţionare este preconizată să fie 25 martie 2021, potrivit BVB.

 

 ​