Este oficial: Controversatul Buget pe 2021 a fost adoptat de Parlament. Premierul Florin Cîţu: Bugetul este concentrat pe investiţii şi forţează reforma în administraţia publică centrală şi locală. PSD acuză coaliţia de guvernare că a instaurat „dictatura bugetară” şi a impus controlul absolut asupra bugetului

Ziarul Financiar 02.03.2021

Bugetul de stat pe anul 2021 a fost votat, marţi, în Parlament în forma aprobată de Guvern. Social-democraţii au acuzat coaliţia de guvernare că a instaurat „dictatura bugetară” şi a impus controlul absolut asupra bugetului, contrar prevederilor constituţionale şi cutumelor democratice.

În favoarea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 au votat 234 de deputaţi şi senatori, iar 170 de parlamentari au votat împotrivă.

Bugetul este concentrat pe investiţii şi forţează reforma în administraţia publică centrală şi locală, spunea premierul Florin Cîţu, care a respins ideea unui buget al austerităţii: „ Această noţiune că e un buget mic este falsă şi nu e susţinută de date”.

Bugetul este unul al relansării, robust, echilibrat şi realist, afirma ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare: „Cheltuielile cresc, anvelopa salarială nu înregistrează scăderi, nu cresc impozitele şi taxele”.

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea acuza „o manipulare supremă”, aceea de a convinge oamenii care trăiesc în sărăcie să nu îşi mai ceară drepturile, pe motiv că statul nu are bani”. Firea reclamă că aceasta este ceea ce a reuşit „Coaliţia Austerităţii”.

Bugetul pe 2021 este fundamentat pe o creştere economică de 4,3% şi un deficit bugetar cash de 7,16%, cu venituri în creştere cu 13%, până la 365 mld. lei şi cheltuieli de 445 mld. lei, în creştere cu 5%.