Cel mai puternic grup din eoliene îşi anunţă revenirea. Monsson, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark, are în dezvoltare avansată proiecte eoliene şi solare cât trei reactoare nucleare: România va fi polul "verde" al UE

Autor: Roxana Petrescu 06.03.2021

Grupul Monsson, în spatele căruia se află omul de afaceri Emanuel Muntmark, cel care a avut un rol semnificativ în lansarea industriei eoliene pe plan local, are 2.000 MW, echivalentul în capacitate a circa trei reactoare de la Cernavodă, în eoliene şi solare, în stadii avansate de dezvoltare.  

Printre proiectele fanion deja montate de grupul Monsson se află investiţia de 1 miliard de euro în cele 240 de turbine cu o capacitate de 600 MW deţinute în acest moment de cehii de la CEZ. Şi în prezent proiectul finalizat în 2012 în două localităţi dobrogene, Fântânele şi Cogealac, a rămas cel mai mare parc eolian pe uscat la nivel european.

„România va fi polul eolian şi fotovoltaic al Uniunii Europene. Zona Banatului, Satu Mare, Moldova, peste tot se vor instala eoliene şi fotovoltaice. Autorităţile pot spune că multe proiecte au început să fie în stadii avansate”, a declarat Sebastian Enache, business development manager în cadrul companiei Monsson-PLC, partea de operare şi mentenanţă a grupului. Potrivit lui Sebastian Enache, Monsson ar urma să instaleze circa 2.000 MW noi, atât pe zona eoliană, cât şi în solare. În acest moment, pe plan local, funcţionează circa 3.000 MW în proiecte eoliene, iar pe zona solară au fost montaţi circa 1.300 MW.