În Bucureşti, o bere costă în medie 2,15 dolari, de 2-3 ori mai puţin ca în majoritatea capitalelor din Occident. Salariul mediu e şi el de cel puţin 2-3 ori mai mic decât în centre urbane dezvoltate precum Paris, Londra sau Roma

Autor: Cristina Roşca 03.03.2021

BucureŞtiul e printre cele mai ieftine oraşe din Europa în ceea ce priveşte preţul mediu al unei beri, devansat fiind doar de Kiev, capitala Ucrainei. O bere la 330 de mililitri costă în medie în Capitală 2,15 dolari, preţul variind puternic între retail (0,8 dolari) şi HoReCa (3,5 dolari), arată estimările ZF.

La polul opus se găsesc marile capitale occidentale - Roma, Londra sau Paris, unde preţul mediu pentru această băutură se apropie sau sare de 6 dolari, potrivit unei analize a platformei Expensivity.

Este evident că preţul este influenţat pe de-o parte de puterea de cumpărare dintr-un anumit loc, dar pe de altă parte contează şi cât de turistic este un anumit oraş. Numărul mare de vizitatori străini atrage după sine o dezvoltare a industriei HoReCa şi nu de puţine ori şi preţuri pe măsură.

În ceea ce priveşte puterea de cumpărare a localnicilor, Bucureştiul este departe de marile capitale din Occident. Salariul mediu e de cel puţin 2-3 ori mai mic decât în aceste centre urbane dezvoltate, precum Paris, Londra sau Roma. Este interesant de remarcat că există diferenţe mari între preţurile de retail şi cele din HoReCa în special în oraşele turistice.

Roma este poate cel mai concludent exemplu, cu un preţ de circa 20 de ori mai mare la terasă ca în magazin. Spre comparaţie, în România diferenţa e mai mică, de la 0,8 dolari în supermarket la 3,5 dolari în restaurant.