Scandalul Navalnîi nu s-a încheiat: SUA impune sancţiuni Rusiei, similare cu cele ale UE

Autor: Dorin Oancea 03.03.2021

SUA au impus sancţiuni unor înalţi oficiali ruşi pentru otrăvirea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, anunţă BBC.

Măsurile sunt coordonate cu decizii similare luate de Uniunea Europeană.

Oficialii americani au declarat că serviciile secrete au ajuns la concluzia că guvernul de la Moscova se află în spatele atacului asupra lui Navalnîi de anul trecut.

Moscova neagă implicarea în otrăvirea sa şi contestă concluzia experţilor occidentali că Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok în timpul unui zbor în Siberia.

Şapte înalţi oficiali ruşi şi 14 entităţi implicate în producţia chimică şi biologică fac obiectul sancţiunilor SUA, au spus oficialii administraţiei Biden.

"Încercarea Rusiei de a-l ucide pe domnul Navalnîi crează un model alarmant de utilizare a armelor chimice de către Rusia", a spus un oficial.

Novichok a fost folosit într-un atac din 2018 în oraşul englez Salisbury împotriva unui agent dublu rus şi a fiicei sale.

Printre cei vizaţi se numără Alexander Bortnikov, care conduce FSB, principala agenţie de informaţii din Rusia, precum şi miniştrii adjuncţi ai Apărării Alexei Krivoruchko şi Pavel Popov.

Sancţiunile sunt primele impuse Rusiei de către administraţia preşedintelui Joe Biden, care a adoptat o poziţie mai dură decât predecesorul său Donald Trump faţă de preşedintele Putin.

După ce şi-a sunat omologul rus în luna trecută, Biden a spus că a arătat clar că zilele în care SUA „se înclină în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei, interferenţelor în alegerile noastre, atacurile cibernetice şi otrăvirea cetăţenilor, s-au încheiat”.

Într-o mişcare coordonată, UE a anunţat că a vizat patru oficiali guvernamentali ruşi. Aceştia sunt Alexandr Kalaşnikov, şeful sistemului penitenciar rus, Alexandr Bastrykin, preşedintele Comitetului de anchetă, procurorulul şef Igor Krasnov şi Viktor Zolotov, care conduce Garda Naţională.

Sancţiunile includ interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor.