Marea Britanie extinde măsura de şomaj tehnic până la finalul lunii septembrie, dar reduce plăţile începând din iulie

Autor: Alex Ciutacu 03.03.2021

Ministrul de Finanţe britanic Rishi Sunak a decis că va extinde măsura echivalentă cu şomajul tehnic până la finalul lunii septembrie, într-o decizie luată pentru a proteja milioane de oameni ale căror locuri de muncă au fost suspendate până la ridicare restricţiilor impuse pentru a stăvili răspândirea virusului, potrivit Bloomberg.

În timp ce Marea Britanie a intrat în cel de-al treilea lockdown, guvernul va continua să plătească 80% din salariu pentru cei înscrişi în program, până la finalul lunii iunie. Procentul plătit de guvern va începe să scadă în ultimele trei luni de program, în timp ce programul va fi flexibilizat pentru a include mai cetăţeni încadraţi în categoria liber profesionist.

„Este normal să continuăm să ajutăm businessurile şi cetăţenii pe parcursul lunilor complicate pe care le avem în faţă”, a declarat Rishi Sunak, marţi seară.

Paul Johnson de la Institutul pentru Studii Fiscale a declarat pentru Talk Radio că extinderea schemei de şomaj tehnic este „relativ generoasă”, însă a subliniat că această generozitate se reduce în ultimele luni, întrucât angajatorii trebuie să contribuie la plata şomajului tehnic începând din a doua lună de vară.

„Cel mai important lucru acum este ca această schemă să se termine în septembrie, pentru că trebuie să începem să ne îndreptăm spre normalitate”, a declarat Johnson.

Astfel, guvernul plăteşte 80% din salariul angajatului până la finalul lunii iunie, cu un plafon de 2.500 de lire pe lună. Din luna iulie, angajatorii trebuie să plătească 10% din salariu, iar guvernul pune 70%, cu un plafon de 2.187,5 lire pe lună. Din august, proporţiile se schimbă la 20% pentru angajator şi 60% pentru guvern, plafonat la un total de 1.875 lire pe lună.

În ceea ce priveşte un liber profesionist, circa 600.000 de oameni din această categorie care nu s-au încadrat anul trecut se vor încadra anul acesta. Tot în privinţa acestora, va fi lansat un nou grant în luna aprilie.