Dragoş Bărbulescu, E.ON România: Creştem investiţiile cu 20%, până la 700 mil. lei în 2021

Autor: Răzvan Botea 03.03.2021

Dragoş Bărbulescu, CFO şi director general adjunct E.ON România, a spus, în cadrul celei de-a doua ediţii a CFO Summit, că E.On România îşi bugetează investiţii în 2021 de 700-720 mil. lei, în creştere cu 20% faţă de 2020.

„Noi am crescut investiţiile, atât în pandemie, cât şi anul acesta. Am crescut în 2020 investiţiile cu 20%, anul acesta cu încă 20%. Avem în plan investiţii de 700-720 de mil. de lei în acest an. Este parte şi din parteneriatul pe care îl avem cu guvernul, pentru că toate investiţiile în infrastructură au un efect de multiplicare în economie.”

Ce a mai spus Dragoş Bărbulescu la CFO Summit:

2020 a fost pentru noi ca pentru toată lumea, complicat. Iniţial gradul de incertitudine a fost foarte mare, a trebuit să lucrăm cu mai multe scenarii. Prioritatea a fost sănătatea şi siguranţa clienţilor. Avem 100.000 de km de reţea de distribuţie gaze şi electricitate de menţinut în funcţiune pentru cei 3 mil. de clienţi.

Avem în jur de 11 companii în grup.

Impactul vizibil a fost pe partea e consumatori clienţi business, unde încă se mai observă reducerea consumului la acest tip de clienţi. Am avut un impact de mai mult de 20% în ceea ce priveşte consumul de energie, care a fost parţial compensat de o creştere a consumul pe segmentul rezidenţial.

Au fost câteva perioade cu temperaturi mai scăzute. Consumul pe anul trecut la final de an a fost mai sus decât am estimat noi. Pe de altă parte avem un impact major în ceea ce priveşte partea de reglementare, modificări care s-au făcut în lipsă de predictibilitate şi transparenţă.

Problema majoră este pe partea de energie-distribuţie. S-a legiferat obligativitatea conectării în mod gratuit, atât a clienţilor casnici, cât şi business, fără se ţine cont de măsurile de eficienţă energetică. Avem din ce în ce mai multe astfel de cazuri, de cereri de conectare la 10 km la capătul cărora se află o plită electrică şi un frigider.

În 2021 pe partea de business lucrurile revin. Se vede deja încă din T4, 2020. România are o evoluţie pozitivă prin comparaţie cu alte ţări europene.

A existat o rezilienţă per ansamblu din partea economiei României. Au avut un efect şi măsurile autorităţilor. Anul acesta, când sprijinul acordat de guvern ne aşteptăm să fie diminuat, ne aşteptăm la un recul negativ.

Noi am crescut investiţiile, atât în pandemie, cât şi anul acesta. Am crescut în 2020 investiţiile cu 20%, anul acesta cu încă 20%. Avem în plan investiţii de 700-720 de mil. de lei în acest an. Este parte şi din parteneriatul pe care îl avem cu guvernul, pentru că toate investiţiile în infrastructură au un efect de multiplicare în economie.

Cred că economia va creşte în jur de 3,5% în acest an. Este o presupunere personală.