Contzilla.ro: Propunere de introducere a principiului in dubio contra fiscum in fiscalitatea românească

Ziarul Financiar 03.03.2021

O nouă propunere legislativă a fost înregistrată în 23.02.2021 pentru dezbatere la Senat. Aceasta vizează introducerea în legislaţia fiscală românească a principiului in dubio contra fiscum, potrivit căruia interpretarea prevederilor neclare urmează să se facă în favoarea contribuabilului.

Potrivit Codului fiscal, în prezent se aplică cinci principii fiscale: neutralitatea măsurilor fiscale, certitudinea impunerii, justeţea impunerii sau echitatea fiscală, eficienţa impunerii şi predictibilitatea impunerii.

Potrivit notei de fundamentare a propunerii, acest principiu este de fapt transpunerea în relaţiile fiscale dintre stat şi cetatean a prezumţiei de nevinovaţie din domeniul penal şi a favorizării debitorului în domeniul dreptului civil. Principiul îndeamnă evitarea punerii părţii mai slabe dintr-o relatie într-o dificultate şi mai mare.

În prezent, Codul de procedură fiscală face referire la art. 13 la interpretarea legislaţiei menţionând că, în cazul în care voinţa legiuitorului nu reiese clar din textul legii, la stabilirea voinţei legiuitorului se ţine seama de scopul emiterii actului normativ astfel cum acesta reiese din documentele publice ce însoţesc actul normativ în procesul de elaborare, dezbatere şi aprobare. De asemenea, dacă după aplicarea regulilor de interpretare prevăzute la respectivul articol, prevederile legislaţiei fiscale rămân neclare, acestea se interpretează în favoarea contribuabilului/plătitorului.

Tot conform notei de fundamentare, aceste prevederi nu pot suplini lipsa enunţării clare a principiului in dubio contra fiscum şi  de fapt nu pot opri potenţialele abuzuri ale organelor fiscale. Interpretarea legilor în favoarea debitorului poate interveni abia după parcurgerea mai multor etape de clarificare a voinţei legiuitorului şi în anumite condiţii restrictive, în plus, dispoziţia se referă strict la legi (în sens restrâns), nu şi la normele subsecvente, iar modul de sesizare a neclaritaţilor şi de aplicare propriu-zisă a art. 13 sunt ele însele neclare.