ZF Power Summit 2021. Christina Verchere, OMV Petrom: Anul acesta este crucial pentru Marea Neagră. Este un proiect important pe agenda noastră, dar şi mai important pentru energia României

Autor: Roxana Petrescu 04.03.2021

♦ Primele molecule de gaze din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea ajunge la ţărm în 2025, cu o condiţie: investiţiiile trebuie să înceapă anul acesta, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în cadrul celei de-a zecea ediţii a ZF Power Summit.

„Este un proiect puternic din punct de vedere economic, aduce joburi noi şi ne ajută să ne revenim după efectele pandemiei. Trebuie să-i dăm drumul pentru că altfel, la nivelul anului 2030 România va ajunge să importe 40% din nesecarul său de gaze. Dacă îl începem acum, în 2024-2025 am putea să vedem primele molecule extrase. Până acum am investit 1,5 miliarde de dolari în Marea Neagră“, a mai spus Verchere.

Proiectul din zona de mare adâncime a Mării Negre a intrat în stand-by odată cu schimbările aduse la Legea offshore, partenerul OMV Petrom, gigantul american ExxonMobil, alegând să se retragă din România pentru a investi în alte dezvoltări.