Ionuţ Simion, PwC România: Atunci când vine vorba de creşterea gradului de colectare, România are două premise: recuperarea decalajului faţă de media UE în ceea ce priveşte încasarea TVA şi digitalizarea ANAF. Mirela Călugăreanu, şefa ANAF: Informatizarea ANAF reprezintă o problemă istorică şi sistemică. Pierderile noastre sunt de multă vreme şi constante

Autor: Ramona Cornea 04.03.2021

Reformarea ANAF prin digitalizare este una esenţială şi este strâns legată de reformele pe care ANAF trebuie să le rea­lizeze, reforme care vizează relaţia instituţiei cu cetăţenii şi eficien­tizarea colectării veni­turilor la bugetul general consolidat ca pondere în Produsul Intern Brut, afirmă preşedintele instituţiei, Mirela Călugăreanu.

„Informatizarea ANAF reprezintă o problemă istorică şi sistemică. Pierderile noastre sunt de multă vreme şi constante ca efecte la veniturile colectate. Strategia noastră de digitalizare este dezvoltată proiect cu proiect. Implementarea SAF-T a început şi am avut prima rundă de con­sultări în luna februarie atât cu mediul de afaceri, cât şi cu dezvoltatorii de soft. SAF-T este unul din cele şapte proiecte în curs de implementare pentru acest an“, a spus Mirela Călugăreanu, şefa ANAF, în cadrul conferinţei „Viitorul începe azi: De la supravieţuire la reconstrucţie. Noua politică fiscală, la ce ne aşteptăm?“, organizată de PwC România.