Sondaj BNR: Circa 44% dintre firme susţin că sunt deja afectate de deprecierea leului în faţa euro, în timp ce 36% spun că nu ar fi afectate de niciun nivel al deprecierii

Autor: Mircea Nica 04.03.2021

♦ În ceea ce priveşte nivelul dobânzilor, atât pentru creditele în lei, cât şi pentru cele în euro, dobânda maximă pe care firmele ar fi dispuse să o plătească pentru a lua un credit este între 3% şi 5% pentru creditele în lei şi între 1% şi 2,5% pentru creditele în euro.

Circa 44% dintre companii susţin că sunt afectate de deprecierea leului în raport cu euro, în timp ce 36% sunt de părere că niciun nivel al deprecierii monedei naţionale nu i-ar afecta, potrivit celui mai recent sondaj al BNR privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România. „În teorie, companiile a căror activitate de comerţ exterior este preponderent axată din punct de vedere al volumelor pe export resimt mai puţin acut deprecierea monedei naţionale în raport cu euro, comprativ cu contrapartida acestora, în speţă firmele care sunt importatoare nete“, conform BNR.

Astfel, circa 47% dintre importatori sunt afectaţi de nivelul actual al cursului leu-euro, în timp ce o pondere mai mică dintre exportatori, respectiv 34%, resimt în mod negativ nivelul actual al cursului de schimb. Analizând pe sectoare de activitate, se observă faptul că firmele din sectoarele agricultură şi comerţ sunt cele care au indicat că sunt mai afectate de nivelul actual al cursului de schimb, în timp ce la polul opus se situează firmele din sectoarele servicii, utilităţi, construcţii şi imobiliare.