CITR: Peste 7.000 de companii româneşti au datorii de peste 1 milion de lei fiecare la bugetul de stat

Autor: Alina-Elena Vasiliu 04.03.2021

♦ Dintre ele, 66% se află în stare de insolvenţă iminentă, dar nu au apelat la vreo procedură de redresare ♦ Totuşi, 2.600 dintre aceste companii mai au şansa de a-şi reorganiza datoriile la stat prin procedura OG6, prin depunerea notificării către ANAF până la 31 martie 2021.

CITR, care gestionează companiile aflate în dificultăţi financiare, are în proces de restructurare prin procedura OG6 companii care însumează datorii în valoare de peste 142 de milioane de euro şi care au o cifră de afaceri totală de peste 112 milioane de lei (23 mil. euro). După finalizarea procedurilor de restructurare, vor fi salvate peste 4.700 de locuri de muncă, spun oficialii CITR.

Câteva dintre marile companii româneşti restructurate de experţii CITR prin intermediul OG6 sunt ROMAERO şi CFR IRLU. Soluţiile aplicate în aceste două proceduri şi mixul de instrumente folosite sunt o opţiune viabilă care poate fi replicată la nivelul întregului mediu de business românesc, crescând numărul de companii însănătoşite din piaţă.

Conform CITR, în 2021, companiile care vor să depăşească criza şi să treacă în următoarea etapă de dezvoltare trebuie să fie pregătite să anticipeze schimbările şi să investească în soluţii care să le ajute să gestioneze mai bine riscurile. Constatarea vine în contextul în care peste 7.000 de companii româneşti au datorii de peste 1 milion de lei la bugetul de stat fiecare şi se confruntă cu o dublă criză: a datoriilor la bugetul de stat şi cea generată de pandemie. Valoarea debitelor restante ale acestora se ridică la 73 mld. de lei. Dintre acestea, 66%, respectiv 4.600, se află în stare de insolvenţă iminentă, dar nu au apelat încă la vreo procedură de redresare. Totuşi, 2.600 dintre aceste companii mai au şansa de a-şi reorganiza datoriile la stat prin procedura OG6, prin depunerea notificării către ANAF până la 31 martie 2021.

Aceste 7.000 de companii asigură peste 130.000 de locuri de muncă la nivel naţional, care ar putea fi salvate prin accesarea la timp a măsurilor de redresare preventivă sau printr-o măsură de reorganizare. 

„Într-un moment în care tendinţa este de a eficientiza şi reduce cât mai mult costurile, câştigătorii vor fi cei care vor inova, vor investi în digitalizare şi în dezvoltarea capabilităţilor resurselor umane şi vor fi dispuşi să apeleze la mecanisme de redresare şi să acţioneze preventiv. Adaptabilitatea, puterea de anticipare a schimbărilor şi gestionarea riscurilor sunt cheia prevenţiei pentru companiile româneşti”, spune Andra Olar-Caragea, CEO al CITR.

Prin accesarea OG6, companiile se pot redresa cu ajutorul unui plan de reorganizare a datoriilor bugetare, care poate însemna eşalonarea datoriilor principale şi reducerea cu până la 50% a datoriei de bază, dar şi ştergerea dobânzilor şi penalităţilor datorate la 31 decembrie 2020.

Un alt avantaj important este păstrarea controlului asupra companiei, dreptul de administrare nefiind ridicat în cadrul acestei proceduri. Durata de eşalonare a datoriilor se poate extinde pe o perioadă de până la 10 ani, iar planul de restructurare poate fi ajustat oricând în perioada implementării.

alina.vasiliu@zf.ro