Fondurile de private equity sunt mai optimiste decât la mijlocul anului trecut şi caută activ oportunităţi de investiţii. Răzvan Butucaru, Mazars: Investitorii de Private Equity au fost primii care s-au mobilizat după perioada de lockdown şi au reluat tranzacţiile, depăşind astfel dificultăţile cauzate de restricţii

Autor: Roxana Rosu 04.03.2021

Fondurile de Private Equity arată un optimism în creştere faţă de situaţia de la mijlocului anului trecut şi caută activ oportunităţi de investiţii în 2021, majoritatea estimând că declinul veniturilor va fi mai puţin grav decât a fost prognozat anterior, potrivit unui studiu global realizat de către Mazars.

Realizat în luna decembrie 2020, sondajul a vizat respondenţi ce provin din peisajul de Private Equity şi Private Debt, în principal din Europa, cât şi din Asia, America de Nord şi America de Sud.

„Experienţa noastră din anul 2020 a arătat faptul că investitorii de Private Equity au fost primii care s-au mobilizat după perioada de lockdown şi au reluat tranzacţiile, depăşind astfel dificultăţile cauzate de restricţiile în vigoare. Acesta a fost un avantaj, confirmat şi de statisticile M&A, care arată un an foarte bun pentru Private Equity, spre deosebire de cumpărătorii corporativi. În companiile pe care le-am analizat pentru clienţii noştri (Private Equity şi corporative), veniturile au revenit puternic după perioada de lockdown, sporind încrederea că 2020 ar putea să nu fie un an atât de dificil până la urmă.”, a menţionat Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România.

Aproximativ 91% dintre respondenţi afirmă că sunt „foarte deschişi să găsească oportunităţi noi” fiind în căutare de platforme noi de investiţii, cât şi de oportunităţi de scalare a investiţiilor existente (achiziţii de tip “bolt-on”). Acest procentaj se poate compara cu cel de 74% din raportul similar realizat în iunie 2020.

În ceea ce priveşte planurile pe următorul an, 39% dintre respondenţi au spus că „se concentrează pe crearea de noi oportunităţi de platformă”. Acest procentaj este cu 19 puncte mai mare decât constatările din luna iunie.

În acelaşi timp, doar 10% dintre fonduri spun că se vor concentra asupra gestionării riscurilor din portofoliile existente, comparativ cu 24% în iunie 2020.

Spre sfârşitul anului 2020, a existat o grabă de a intra pe piaţa M&A, confirmată de statisticile Mergermarket Global, care arată că T4 2020 a fost unul dintre cele mai bune trimestre din punctul de vedere al valorii M&A, din istoria recentă. În ansamblu, piaţa globală M&A a scăzut cu 6,6% faţă de anul 2019, în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor, Europa înregistrând o creştere de 5,6%. Vedem un optimism precaut pentru 2021, cu o competiţie în creştere pentru companii ţintă de calitate.”, a menţionat Adrian Mihalcea, Manager, Financial Advisory, Mazars România.

În ciuda aşteptărilor că veniturile vor scădea în următoarele 12 luni, respondenţii consideră acest declin ca fiind mai puţin grav decât a fost raportat anterior.

Aproape 30% dintre respondenţi se aşteaptă la o scădere a veniturilor între 11% - 25%, comparativ cu 50% dintre respondenţii sondajului din iunie 2020.

În plus, 40% dintre respondenţi spun că se aşteaptă la o scădere a veniturilor între 0% - 10%, comparativ cu 17% dintre respondenţii primului sondaj. 

În general, respondenţii sunt mult mai optimişti în privinţa pieţei decât erau în luna iunie: doar 4% dintre respondenţi raportează un nivel de optimism de 3 sau mai mic, conform criteriilor din sondaj, comparativ cu 29% anterior. În mod similar, 15% dintre respondenţi raportează un nivel de optimism de peste 8, faţă de doar 5% în iunie.

În timp ce majoritatea respondenţilor (63%) încă anticipează o recuperare în formă de „U” (comparativ cu 82% în iunie), numărul respondenţilor care aşteaptă o recuperare în formă de „V” a crescut semnificativ de la 10% la 27%. Această creştere a nivelului de optimism poate fi rezultatul vaccinărilor care au început în primul trimestru al anului 2021, alături de măsurile guvernamentale de sprijinire a întreprinderilor luate în acelaşi timp.

Cel mai des întâlnit „celălalt” răspuns în afară de recuperarea în formă de „U” sau „V”  a fost recuperarea în formă de „K”, care are loc atunci când diferite părţi ale economiei se recuperează la rate diferite în urma unei recesiuni.

Puţin mai mult de jumătate dintre respondenţi (51%) se aşteaptă la o întârziere în strategia de exit privind fondurile în următoarele 6 - 12 luni, chiar şi mai mult. Acest procentaj este cu 28 de puncte mai redus decât în iunie, atunci când 79% dintre respondenţi au spus că momentele lor preconizate de exit aveau să fie întârziate. Acest lucru indică în continuare un nivel crescut de optimism apărut în a doua jumătate a anului 2020.