Preţul petrolului explodează: Barilul de petrol atinge maximul pentru aproape 14 luni după ce OPEC + a decis să menţină reducerea ofertei

Ziarul Financiar 05.03.2021

Preţurile petrolului au crescut cu peste 2% vineri, atingând cel mai mare nivel din aproape 14 luni după ce OPEC şi aliaţii săi au convenit să nu mărească oferta în aprilie, în condiţiile în care aşteaptă o recuperare mai substanţială a cererii, relatează Reuters.

La termen, ţiţeiul Brent a crescut cu 1,75 dolari, sau cu 2,6%, la 68,49 dolari pe baril, iar petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 1,49 dolari, sau 2,3%, până la 65,32 dolari.

Ambele contracte au crescut cu mai mult de 4% joi după ce Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol şi aliaţii, care formează OPEC +, au extins şi în aprilie actualele limitări în furnizare, acordând mici scutiri Rusiei şi Kazahstanului.

Investitorii au fost surprinşi de faptul că Arabia Saudită a decis să-şi menţină reducerea voluntară de 1 milion de barili pe zi (bpd) până în aprilie, chiar şi după creşterea preţului petrolului din ultimele două luni, în urma programelor de vaccinare COVID-19 din întreaga lume.

Analiştii îşi revizuiesc previziunile de preţuri pentru a reflecta limitarea continuă a aprovizionării de către OPEC + ţi producătorii americani.

Goldman Sachs şi-a majorat prognoza pentru preţul petrolului Brent cu 5 dolari, până la 75 de dolari pe baril în al doilea trimestru şi 80 de dolari pe baril în al treilea trimestru al acestui an. UBS a ridicat prognoza Brent la 75 de dolari pe baril şi WTI la 72 de dolari în a doua jumătate a anului 2021.