ALEPH STORY: Ce putere mai au sindicatele? O discuţie cu Cristian Hostiuc, director-editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

Ziarul Financiar 05.03.2021

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director-editorial Ziarul Financiar, şi Felix Drăghici, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: Astăzi discutăm despre disputa dintre Guvern şi Sindicate. O dispută apărută de nicăieri care va face carieră în primăvara acestui an. Avem acest scandal care apare acuma sau dispută verbală între sindicate şi PNL şi premierul Florin Cîţu. Sindicatele sunt nemulţumite pentru îngheţarea salariilor la buget şi pe de altă parte pentru creşterea cu numai 3% a salariului minim pe economie. Şi întrebarea este câtă putere mai au sindicatele în acest moment în România?

Felix Drăghici: Nu ştim asta, câtă putere, dar putem spune foarte clar că nu mai ştiam de sindicate până acum câteva săptămâni. Un moment în care ne-am dat seama că Guvernul Cîţu ar putea avea o problemă de interpretare a acestei legi, a bugetului din 2021 pentru că, să spunem aşa, îngheţarea pe care o propune trebuie să vină la pachet cu o reformă. Este evident că oamenii au nevoie să fie în continuare recompensaţi, însă, potrivit performanţei. Ceea ce duce discuţia evident direct spre reformarea aparatului bugetar. Există foarte multe legende despre oameni care taie frunze la câini la propriu şi sunt foarte bine plătiţi. Sunt acei oameni din consiliul de administraţie unde primesc zeci şi zeci şi zeci de mii de euro. Pensionarii de la 45 de ani generali care sunt în consiliul de administraţie la Electrica, caz real, cu sute de mii de lei primite de la stat, o parte ca pensie, o parte ca contribuţii pentru consiliul administraţiei. În toată această poveste, vedem că apar sindicatele care spun că de fapt Florin Cîţu nu este un partener de dialog social, s-a întâmplat aseară, la Ştiu, când secretarul general de la Cartela Alfa, Petre Dan ne-a spus asta. Moment în care vedem o excaladare dintr-asta abruptă, în 5 zile suntem aproape de un soi de meeting care încalcă legile, legile sanitare, pe 7 aprilie anunţat de cele 5 mari confederaţii din România.

 

Cristian Hostiuc: Bun, poate până pe 7 aprilie vom rezolva pandemia.

Felix Drăghici: Oamenii au spus că au bani de amenzi. Au bani de amenzi pregătiţi deja, bugetaţi din celebrul 1% care se duce direct la sindicate.

 

Cristian Hostiuc: Bun, din punctul meu de vedere, odată ce intri în teritoriul salariilor şi salariilor sindicatelelor, nu numai a conducerii, ci a întregilor membrii din sindicate, dintr-o dată apar prostestele. Odată ce premierul Florin Cîţu sau guvernarea liberală, cel puţin din vorbe, spunea, „domne, hai să ne uităm puţin la sporuri”, toată lumea începe să sară în aer. Şi să invoce, nu ne asiguraţi condiţii, nu ne daţi bani, unde sunt cei 6% din PIB pentru educaţie, unde sunt 5% pentru sănătate. Dintr-o dată avem aşa un soi de protest.

Felix Drăghici: Aş spune că este o lipsă de experienţă politică pentru că la început premierul Cîţu a venit cu un mesaj dintr-acesta de uniune naţională. O ducem prost, este pandemie, am avut 20 de miliarde de euro împrumutaţi, deficitul României, anul acesta trebuie să stăm la 7%, aşa am promis în Europa, trebuie să scădem o parte din cheltuieli. Dar iată, îngheţăm salariile, de fapt nu le reducem, nu dăm pe nimeni afară, încercăm însă să echilibrăm în felul ăsta balanţa. Şi după aceea oamenii au protestat într-un fel timid, el şi-a descoperit această agendă reformistă care să fim foarte clar, nu a există în discursul public deloc la început. Au încercat să lege de peformanţă viitoarele creşteri salariale, de fapt de venituri, moment în care au apărut în scenă sindicatele. Însă aş reţine totuşi o acuzaţie lansată de un fost ministru al învăţământului în guvernarea PDL, de fapt cel îngropat în PNL, cu aceeaşi moştenire ideologică măcar. Daniel Funeriu a spus chiar la Ştiu, că PSD-ul este cel care manevrează sindicatele mai mult sau mai puţin, cam aici a fost zona. Moment în care de fapt, s-ar putea să vedem o luptă politică, o abuscadă în care este de fapt atras premierul Cîţu.

 

Cristian Hostiuc: PSD oricum manipulează sindicatele, pentru simplu fapt că de-a lungul celor 30 de ani a fost cel mai mult la guvernare. Este o chestie statistică, nu din alte puncte de vedere.

Felix Drăghici: Mai există şi fapte, adică Liviu Pop în momentul în care s-a întors Ministru al Învăţământului, el fiind secretar general la o federaţie de sindicat de învăţământ, a venit şi a spus „1% din toate salariile profesorilor se duce înapoi la sindicate”, pentru că, de fapt, Funeriu venise cu o modificare care spunea că doar cine vrea şi ce să vezi, 80% nu-şi doreau să fie membrii de sindicat, nu plăteau însă bani către aceste federaţii sindicale.

 

Cristian Hostiuc: Bun, Florin Cîţu vrea să schimbe această prevedere, prin care un procent din salariu să meargă pentru mişcare sindicală. El spune, nu, nu mai fac prin lege acest lucru, ci fiecare dacă vrea să dea pentru mişcarea sindicală, dacă vrea să-şi plătească conducătorii sau să-şi plătească prostestele şi amenzile, foarte bine, să dea de bunăvoie.

Felix Drăghici: Ai dreptate, însă eu aş spune că el în momentul ăsta pare foarte uşor pe răzbunare. El în momentul ăsta are o motivaţie interioară care nu pare să fie matematică, nu poate să fie de buget, nu este pentru binele oamenilor, pentru că la fel de bine ar putea să vină să spună, „da, 20 de milioane de euro în învăţământ, în sindicatele din învăţământ, vrem să vedem şi noi un raport anual, din ultimii ani chiar retroactiv, de cheltuieli şi venituri”. Şi în momentul acela s-ar putea să descoperim că poate cei care spun venituri uriaşe, bani aruncaţi în interiorul sindicatelor, da şi manevraţi politic, s-ar putea să fie adevărat sau nu. E important însă că acest proces de transparentizare să înceapă şi să fie foarte, foarte riguros.

 

Cristian Hostiuc: Ok. Oricum reţinem acest început de guvernare Cîţu, o dispută a premierului, a premierului personal cu sindicatele. Vom vedea dacă şi PNL-ul va avea acelaşi discurs împotriva sindicatelor.

Felix Drăghici: E interesant asta