Un studiu Oxford arată că vaccinul AstraZeneca este eficient împotriva variantei braziliene

Autor: Dorin Oancea 06.03.2021

Datele preliminare dintr-un studiu efectuat la Universitatea din Oxford indică faptul că vaccinul COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca PLC este eficient împotriva variantei braziliene (P1), a declarat pentru Reuters o sursă care cunoaşte studiul.

Datele indică faptul că vaccinul nu va trebui modificat pentru a proteja împotriva variantei despre care se crede că ar fi provenit din oraşul amazonian Manaus, a declarat sursa, care a solicitat să rămână anonimă pentru că rezultatele nu au fost încă făcute publice.

Sursa nu a precizat eficacitatea exactă a vaccinului împotriva variantei P1, spunânc că rezultatele complete ale studiului ar trebui să fie publicate în curând, posibil în martie.

Rezultate timpurii au indicat că vaccinul AstraZeneca a fost mai puţin eficient împotriva variantei sud-africane, care este similară cu P1. Africa de Sud a întrerupt ulterior utilizarea vaccinului în ţară.

Brazilia se confruntă în prezent cu un al doilea val, brutal şi de lungă durată, al coronavirusului, atingând miercuri un record de 1.910 decese.

Varianta P1 se numără printre factorii pe care epidemiologii cred că contribuie la o creştere a cazurilor şi a deceselor, iar comunitatea ştiinţifică s-a arătat îngrjorată în privinţa rezistenţei variantei la vaccinuri.