Comisia Europeană defineşte viitorul: Ne îndreptăm către o Europă socială, cu ţinte clare pe care statele trebuie să le îndeplinească - cel puţin 78% din populaţie să aibă un job

Autor: Bogdan Cojocaru 07.03.2021

♦ În planul CE se stabilesc obiective pe care statele membre ar trebui să le atingă până în 2030, şi anume să aibă cel puţin 78% din populaţie ocupată şi cel puţin 60% din muncitori în acţiuni de formare în fiecare an şi să scoată cel puţin 15 milioane de persoane de sub riscul sărăciei şi excluziunii sociale.

Individualismul, fuga după profit a companiilor, care a creat dependenţa UE de industriile altor regiuni, şi lipsa angajamentelor corporaţiilor faţă de societate, toate acestea vizibile din plin în pandemie, se pare că au pus serios pe gânduri Comisia Europeană.

Astfel, planul de acţiune pentru consolidarea pilonului european al drepturilor sociale va marca următorul deceniu al politicilor europene, a declarat consilierul Comisiei Europene în domeniul drepturilor sociale José Antonio Vieira da Silva pentru EURACTIV. El a explicat că planul de acţiune pe care Comisia Europeană l-a prezentat săptămâna trecută detaliază instrumentele pentru realizarea principiilor care ghidează politica socială a blocului UE, aprobate de liderii UE la Summitul social din 2017 din Suedia. CE a organizat o amplă consultare publică în cadrul căreia a primit „sute sau mii de contribuţii“, pe lângă dezbaterile dintre ţări şi în Parlamentul European.

Executivul UE a luat în considerare, de asemenea, un sondaj Eurobarometru privind problemele identificate de cetăţenii europeni şi care „confirmă prioritatea ridicată acordată de oameni dimensiunii sociale“.

„Este clar că răspunsurile diferă de la o ţară la alta, dar există o tendinţă comună vizibilă: problemele sociale, în special problema calităţii locurilor de muncă şi problema sănătăţii, sunt comune tuturor ţărilor“, a spus oficialul.

Planul de acţiune oferă, prin urmare, răspunsul la aceste probleme identificate de cetăţenii europeni, dar prezentarea acestuia „nu înseamnă că nu mai este de muncă în această privinţă“, a avertizat Vieira da Silva, adăugând că multe dintre aceste instrumente trebuie dezvoltate atât în statele membre cât şi în instituţiile UE.

În acest plan de acţiune, Comisia Europeană stabileşte obiective pe care statele membre ar trebui să le atingă până în 2030, şi anume, să aibă cel puţin 78% din populaţie ocupată şi cel puţin 60% din muncitori în acţiuni de formare în fiecare an şi să scoată cel puţin 15 milioane de persoane de sub riscul sărăciei şi excluziunii sociale.

„UE are o responsabilitate istorică uriaşă, deoarece aici s-a născut cel mai dezvoltat model social pe care l-a cunoscut vreodată omenirea. Deci, acest Pilon despre asta este. Cu un model social unic în întreaga lume , a spus el.

Vieira da Silva crede că unul dintre aspectele care distinge Europa de celelalte blocuri este capacitatea de a transforma politicile sociale în ceva ce se bazează pe drepturile individuale şi colective - dreptul la educaţie, dreptul la sănătate, dreptul la protecţie la bătrâneţe, dreptul la protecţie în caz de boală, dreptul la protecţie în caz de criză.