Ce puteţi citi în noul număr al Business MAGAZIN: Cum au gestionat criza angajatorii din România - de la crearea de roboţi şi campionatele de discursuri până la asigurarea unui salariu mai mare

Autor: Ioana Matei 08.03.2021

► Discuţiile despre piaţa muncii în pandemie (ca de altfel mai toate discuţiile) nu au fost tocmai optimiste şi s-au referit, de cele mai multe ori, la şomaj tehnic, tăieri de bonusuri şi reduceri de salarii sau chiar la disponibilizări. Totuşi, unele companii au luptat pentru a-şi păstra aprecierea angajaţilor chiar şi în contextul pandemic, apelând la soluţii ingenioase. Cum s-au adaptat unii dintre cei mai relevanţi angajatori din România la acesta şi cum va evolua piaţa muncii în 2021, am aflat în cadrul evenimentului „Top angajatori Undelucram.ro”, realizat recent în parteneriat cu Business MAGAZIN şi ale cărui concluzii le puteţi citi în noul număr al revistei.

► Foşti angajaţi în străinătate, actuali angajatori în România. Aşa pot fi descrişi peste 30 de români, descoperiţi de Business MAGZIN, care s-au întors „acasă” să îşi transforme pasiunea în afacere. Unii au investit câteva mii de euro, alţii câteva milioane de euro. Unii au lăsat în urmă munca de zilier în agricultură, alţii joburi plătite cu mii de euro în domeniul administrativ sau hotelier. Cu toţii au renunţat la viaţa în ţări dezvoltate, pline de oportunităţi, cu un sistem educaţional ca la carte, pentru că dorul de România a fost mai puternic.

► Executivul român Adrian Pascu şi-a construit aproape întreaga carieră în industria lactatelor, cea mai mare parte a timpului lucrând pentru grupul francez Danone. Prima dată a plecat din ţară acum şapte ani, la Moscova, pentru ca acum să se mute la Kiev, în capitala Ucrainei, pentru a fi general manager pentru businessul aceluiaşi producător de lactate. Care sunt planurile lui Adrian Pascu a povestit chiar el pentru Business MAGZIN.

► The Cow Shed este rezultatul armonios al unei ecuaţii cu sporturi montane, graniţe depăşite, chalet-uri din Alpii francezi şi curaj nebunesc. Au „rezolvat-o” Oana şi Elliott F. Gray, doi tineri care au dat viaţă unui vis apărut parcă de nicăieri, acum cinci ani. Azi, vor să predea formula mai departe, celor care au ochi de văzut, suflet de pus şi energie de consumat.

► Chiar dacă limba de lucru în instituţiile Uniunii Europene a rămas engleza („stricată”), blocul gândeşte de la un timp mai mult în franceză, scrie Politico într-un articol în care îi prezintă pe consilierii pentru politici europene ai preşedintelui francez Emmanuel Macron. Prin aceşti oameni, Macron îşi creşte influenţa asupra Europei.