Hackeri ruşi şi chinezi s-au aflat în spatele atacurilor asupra Agenţiei Europene pentru Medicamente

Ziarul Financiar 06.03.2021

O agenţie de informaţii rusă şi spioni chinezi s-au aflat în spatele atacurilor cibernetice asupra Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) de anul trecut, a scris ziarul olandez De Volkskrant, citând surse apropiate anchetei.

În decembrie, autoritatea europeană de reglementare a drogurilor din Amsterdam a raportat un atac cibernetic în care au fost furate şi difuzate pe internet documentele referitoare la vaccinurile şi medicamentele COVID-19, relatează Reuters.

Moscova a negat în repetate rânduri acuzaţiile venite din Occident.

EMA a lansat o anchetă, dar până în prezent nu a furnizat detalii cu privire la cine ar fi putut comite atacurile. De Volkskrant a notat sâmbătă că EMA a fost vizată de spionii chinezi în prima jumătate a anului 2020, iar apoi de agenţi secreţi ruşi în a doua parte a anului.

"O anchetă penală efectuată de autorităţile de aplicare a legii şi alte entităţi este în curs de desfăşurare şi EMA cooperează, desigur, pe deplin", a spus purtătorul de cuvânt al agenţiri, Monika Benstetter.

Presupusii hackeri ruşi au avut acces la sistemele EMA mai mult de o lună, au declarat sursele pentru De Volkskrant.

Ei au fost interesaţi în principal de ţările care urmau să folosească vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer / BioNTech şi cât vor cumpăra.

Pfizer / BioNTech au anunţat la scurt timp după dezvăluirea iniţială a EMA că le-au fost accesate. documentele referitoare la vaccinul lor.