Cătălin Iancu, vicepreşedinte Evergent Investments: Între 2010 şi 2020 am generat un randament mediu compus de 9,2% anual, peste cel al tuturor fondurilor de equity din România. Am investit peste 400 mil. de euro în 3 mari clase de active

Autor: Tibi Oprea 08.03.2021

Cătălin Iancu, director general adjunct al Evergent Investments, noua denumire sub care funcţionează SIF Moldova (SIF2), a afirmat luni în cadrul evenimentului de lansare a noului brand că societatea de investiţii financiare a generat în ultimii 10 ani un randament mediu compus anual de 9,2%, peste cel al tuturor fondurilor de private equity din România.

“Pentru că performanţa portofoliului listat este în mod constant peste medie, am generat un efect amplificat asupra rentabilităţii şi a profitabilităţii pe termen lung. Astfel, în perioada de 10 ani între 2010 şi 2020 am generat un randament mediu compus de 9.2% anual, o performanţă în sine, mai ales în comparaţie cu randamentul mediu al tuturor fondurilor de equity din România, care a fost de 7.5%”, a afirmat Cătălin Iancu.

De asemenea, compania a generat în această perioadă un alfa pur de 1,7%. “Pentru un manager de fond, generarea unui alfa pur de 1.7% (9.2-7.5) este un prilej de deosebită satisfacţie. Pentru acţionari, acest randament este o dovadă a unor alegeri înţelepte de expunere pe fondul nostru. Alfa este un termen folosit în finanţe şi investiţii pentru a indica performanţa unei strategii sau a unui manager de fond peste randamentul pieţei sau al industriei în general. Alfa reprezintă perfomanţa demonstrată.”

În ceea ce priveşte investiţiile, care au totalizat peste 400 mil. de euro, acestea au fost direcţionate către trei mari clase de active – acţiuni cotate, acţiuni necotate şi unităţi de fond.

“În aceşti ani, am explorat sectoare care nu erau pe radarul multor investitori instituţionali. Peste 75-80% dintre direcţiile strategice pe care le avem în derulare, nu existau în urmă cu 10-15 ani. Am inaugurat cu succes demonstrat investiţiile în private equity, un element diferenţiator. Am abordat o strategie pe termen lung şi suntem deschişi noilor iniţiative, valorificând oportunist diverse iniţiative. Am investit peste 400 de milioane de euro în 3 mari clase de active: acţiuni cotate; acţiuni necotate, în particular private equity; unităţi de fond şi instrumente monetare, generând dublarea valorii activelor în aceşti ani”, spune Cătălin Iancu.

Raportat la valoarea totală a activelor administrate, portofoliul de acţiuni  cotate deţine ponderea principală, de 70.1%, în timp ce ponderea acţiunilor necotate este de 9,9%. Principalele sectoare în  structura portofoliului raportat la valoarea totală a activelor sunt: financiar 44,4%, energetic 16%, industria prelucratoare 7% şi imobiliare 6,9%.

Alte declaraţii ale lui Cătălin Iancu, director general adunct şi vicepreşedinte Evergent Investments:

În viziunea noastră, succesul companiei este definit ca succesul acţionarilor noştri. Abordarea din această perspectivă ne-a determinat să căutăm noi orizonturi, să ne dezvoltăm continuu, să ne rafinăm tacticile şi strategia astfel încât să optimizăm modelul de business. Schimbările mediului în care operăm au determinat unele schimbări şi în structura portofoliului nostru.

Cei doi piloni de bază ai portofoliului nostru asigură stabilitatea fluxurilor de dividend. În cadrul lor au loc frecvente reechilibrări intra-sectoriale în funcţie de semnalele provenite din analiza continuă a indicatorilor fundamentali, de sentiment şi a analizei tehnice.

În concluzie, noua denumire Evergent Investments redă cine suntem astăzi, o echipă de oameni talentaţi, experţi în domeniile lor, procese investiţionale testate, tactici diverse, oportunităţi valorificate, strategie performantă, de fapt o companie de investiţii solidă şi puternică ce se aliniază cu aşteptările investitorilor, dar şi a comunităţii din care facem parte.”, a declarat Cătălin Iancu, Director General Adjunct Evergent Investments.