Grupul TeraPlast vrea să distribuie 226,6 milioane de lei sub forma de dividend special, cu un randament de 24%. Peste 147 milioane lei vor fi directionaţi pentru achiziţia unor companii sau pentru acordarea unui nou dividend pe final de an

Autor: Roxana Rosu 09.03.2021

Consiliul de Administraţie al TeraPlast va propune acţionarilor distribuirea unor dividende speciale, în valoarea totală de 226,6 milioane lei, şi a unor acţiuni gratuite, din profitul pe care îl va realiza compania până la finalul lunii martie 2021.

Valoarea brută a dividentului special este de 0,13 lei/acţiune, iar la valoarea actuală a titlurilor reprezintă un randament de 24%.

În plus, conducerea companiei propune majorarea capitalului social al TeraPlast cu suma de 43,57 milioane lei. Astfel, va fi distribuită o acţiune gratuită la fiecare 4 actiuni deţinute de acţionari.

Consiliul de Administratie propune de asemenea pastrarea in TeraPlast a peste 147 milioane lei ce vor fi directionati pentru achizitia unor companii sau pentru  acordarea unui nou dividend, pe final de an.

„Interesul nostru este pentru companii care sa ne permita sinergii. Ne uitam la mai multe criterii. In primul rand, domeniul de activitate sa fie similar sau complementar celor in care Grupul TeraPlast activeaza: reciclare, ambalaje flexibile, tevi si produse conexe pentru retelele de apa, gaz, canalizare. In al doilea rand, trebuie sa realizeze produse cu cerere la export sau care pot disloca importuri de pe piata interna. Pe de alta parte, trebuie sa fie companii care detin tehnologie performanta de productie. Performantele financiare sunt un alt criteriu esential. Cautam companii cu indicatori similari cu cei ai TeraPlast si cu un grad de indatorare scazut. Iar acestea sunt conditii cumulative”, a declarat Dorel Goia, presedintele Consiliului de Administratie TeraPlast.

Grupul are in derulare in acest an investitii de peste 160 milioane lei, cofinantate prin ajutor de stat.

TeraPlast estimeaza pentru finalul anului un grad de indatorare confortabil, intre 1 si 2 (total datorii bancare nete/ EBITDA).

Prin urmare, Grupul ar mai putea contracta imprumuturi bancare in sume consistente pana la un grad de indatorare de 3, obisnuit in industrie, care este in acelasi timp un nivel confortabil pentru companie si actionari.

In data de 26 februarie Grupul TeraPlast a anuntat incasarea a 373 de milioane de lei in urma finalizarii tranzactiei de vanzare a diviziei de produse din otel catre Kingspan.