Ce conţine pachetul de stimulare al lui Biden, prin care speră să revigoreze economia SUA: Aproape fiecare american va primi 1.400 de dolari. Se conturează anul acesta o creştere economică de 6,5%

Autor: Eduard Ivanovici 09.03.2021

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite este pregătită să aprobe săptămâna aceasta planul de stimulare al preşedintelui Joe Biden, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, notează Financial Times.

Senatul a aprobat deja proiectul de lege după o sesiune maraton şi, odată ce Camera va adopta legislaţia, pachetul de stimulare a economiei va intra în efect în câteva săptămâni, urmând să includă o serie suplimentară de finanţări pentru şcoli şi programul de vaccinare anti-COVID-19.

Într-un scenariu optimist, legislaţia ar putea crea circa 7 milioane de locuri de muncă până la sfârşitul anului.

Anterior, Senatul a redus beneficiile de şomaj de la 400 la 300 de dolari pe săptămână, însă programul de susţinere a persoanelor fără loc de muncă a fost extins până la începutul lunii septembrie.

Pachetul fiscal conţine aproximativ 400 de miliarde de dolari sub formă ce cecuri pentru populaţia cu venituri mici şi medii, reprezentând a treia rundă de cecuri pentru persoanele cu venituri mai mici de 75.000 de dolari.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) estimează acum că produsul intern brut (PIB) al SUA va creşte cu 6,5% în 2021, de la 3,2% în decembrie. Totodată, organizaţia crede că economia americană va înregistra un plus de 4% în 2022, cu 0,5% peste ultimele previziuni.

În mod similar, JPMorgan a estimat la începutul anului că planul lui Biden ar genera o creştere de 6,4% a PIB-ului nominal.