Experţii în securitate cibernetică avertizează că pe pieţele darknet au fost puse la vânzare vaccinuri COVID-19, la preţuri de 250 - 1.200 dolari.”Nu se ştie câte sunt reale şi câte înşelătorii”

Autor: Roxana Rosu 09.03.2021

Compania de securitate cibernetică Kaspersky a examinat 15 pieţe diferite pe Darknet şi a găsit anunţuri de vânzare pentru trei vaccinuri anti-Covid, la preţuri ce pornesc de la 250 dolari până la 1.200 dolari pe doză, cu un cost mediu de 500 dolari.

Cele trei vaccinuri vizate sunt Pfizer/BioNTech, AstraZeneca şi Moderna.

Majoritatea anunţurilor din partea vânzătorilor provin din Franţa, Germania, Marea Britanie şi SUA.

Comunicarea în ceea ce priveşte aceste anunţuri se face prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie criptate precum Wickr şi Telegram, în timp ce plăţile sunt solicitate sub formă de criptomonede, în principal Bitcoin.

Majoritatea acestor vânzători de pe pieţele negre au efectuat între 100-500 de tranzacţii, indicând că au finalizat vânzări, dar rămâne în continuare neclar ceea ce anume cumpără utilizatorii Darknet.

„Puteţi găsi aproape orice pe Darknet, deci nu este surprinzător că vânzătorii de acolo ar încerca să valorifice campania de vaccinare. În ultimul an, au existat o serie întreagă de escrocherii care exploatează subiectul COVID-19 şi multe dintre ele au avut succes. În acest moment, oamenii nu numai că vând doze de vaccin, ci şi certificate de vaccinare - documente care vă pot ajuta să călătoriţi fără restricţii. Este important ca utilizatorii să fie precauţi cu privire la orice «afacere» legată de pandemie şi, desigur, nu este niciodată o idee bună să cumpăraţi un vaccin de pe Darknet”, spune Dmitry Galov, expert în securitate la Kaspersky.

În urma informaţiilor disponibile experţilor Kaspersky, este imposibil să se spună câte dintre dozele de vaccinuri promovate online sunt doze reale (multe unităţi medicale au doze rămase) şi câte reclame sunt, de fapt, înşelătorii.

Chiar dacă primesc ceva anume prin poştă, cel mai probabil ceea ce primesc cumpărătorii nu poate fi o doză de vaccin eficientă şi validă. Mai important, obţinerea unor astfel de doze este ilegală.