Revenirea agriculturii în T4 şi evoluţia bună a sectoarelor IT şi construcţii au limitat căderea PIB în 2020 la doar 3,9%. Ce sectoare au fost pe plus şi cine a fost pe minus

Autor: Iulian Anghel 13.03.2021

♦ INS a revizuit în jos creşterea de 5,3% din T4/2020 – indicată în datele - semnal, publicate în iarnă, privind PIB-ul în 2020 -, până la 4,8%, dar a păstrat neschimbată estimarea de scădere economică de 3,9% ♦ În valoare nominală, PIB-ul a fost de 1.053 mld. lei, peste estimarea Comisiei de Prognoză, de 1.050 mld. lei.

Scăderea PIB, în 2020, care era anticipată la mijlocul anului trecut undeva între 5 şi 6%, a fost limitată de evoluţia bună, pe tot parcursul anului, a industriei IT&C şi a construcţiilor. De asemenea, revenirea din T4 a contribuit decisiv la un rezultat care nu era anticipat. Agricultura a recuperat puternic în T4, crescând cu 31% faţă de T3. Industria, de asemenea, a făcut un salt de 4,8% faţă trimestrul anterior. La final de an, chiar sectorul tranzacţiilor imobiliare care părea compromis din cauza carantinei, fapt ce a determinat o mobilitate redusă, a consemnat o uşoară creştere, de 0,3%.

Revenirea din T4 nu a putut însă decât să panseze rănile adânci ale economiei cauzate mai cu seamă de carantina din trimestrul al doilea.

Potrivit datelor INS publicate marţi, industria, care a însemnat 19,7% din PIB, a contribuit cu minus 2% la creşterea economică, cea mai mare contribuţie negativă la PIB (pe partea de formare), din toate ramurile economiei.

Comerţul (inclusiv hotelurile şi restaurantele), cu o pondere în PIB de 18%, a contribuit cu minus 0,9% la creşterea economică.

Agricultura, silvicultura şi pescuitul, la o pondere de 3,8% în PIB, au contribuit la creştere cu minus 0,7%.

Construcţiile, cu o pondere de 6,6% la produsul intern brut, au mai adus ceva speranţe, contribuind la creşterea economică cu un plus de 0,6%. Pe partea de utilizare a PIB, consumul final, care are o pondere de 79% în economie, a avut o contribuţie la creşterea economică de minus 2,7%, după ce consumul gospodăriilor a contribuit negativ cu 3,3 puncte procentuale. Consumul administraţiei a crescut însă cu 0,6%.

Investiţiile (formarea brută de capital fix), cu o pondere de 24,4% în PIB, au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică de 1,3 pp, graţie, în special, investiţiilor făcute din bugetul de stat şi din fondurile UE - 53 mld. lei, în creştere cu 9,5 mld. lei faţă de 2019, după cum arată execuţia bugetară.

Dacă privim datele „pe volume”, T4 arată lucruri interesante, iar evoluţia ar putea fi fundamentală pentru ceea ce se va întâmpla în 2021. Deja, de la apariţia datelor - semnal, în iarnă, unii economişti au apreciat că rezultatele la T4 oferă speranţe pentru o creştere de peste 5% în acest an.

Pe volum, agricultura şi-a revenit în T4 crescând cu 11,4% faţă de ultimul trimestru din 2019. Faţă de T3, agricultura a făcut un salt spectaculos: plus 31,5%. Pe tot anul însă, ramura a consemnat o scădere de 16,6%.

Industria a rămas pe minus, an/an, scăzând în T4 cu 5%. Faţă de T3, ramura a crescut însă cu 4,8%, semn al revenirii care era deja anticipată de avansul exporturilor, intrate, la final de an, şi ele pe plus, după luni şi luni de cădere. Pe întreg anul, industria a consemnat una dintre cele mai severe restrângeri de la ultima criză încoace, de 9,3%.

Construcţiile şi-au continuat, în ultimul trimestru din 2020, avansul înregistrat de-a lungul anului şi au crescut cu 7,3%. Faţă de T3, acestea au scăzut, marginal, cu 0,3%. Pe tot anul, construcţiile au crescut, pe volum, cu 9,7%.

Cum era anticipat din rezultatele celorlalte date trimestriale, IT&C şi-a continuat evoluţia bună crescât, în T4, cu 9,2%. IT-ul a adus la PIB, în T4, o sumă dublă faţă de contribuţia agriculturii (19,5 mld. lei, faţă de 9,1 mld. lei, agricultura). Faţă de T3, IT&C a crescut cu 3,6%. Pe tot anul, sectorul a avansat cu 10,4%.

Tranzacţiile imobiliare au fost “pe zero” în T4, an/an, (plus 3,2% faţă de T3).

Consumul efectiv final a scăzut în T4 cu 4,6%, dar a crescut faţă de T3 cu 1,9%), în vreme ce investiţiile, (formarea brută de capital fix) au crescut, an/an, cu 5,6%.

Pe întreg anul, consumul efectiv final a consemnat o scădere de 3,4%, iar investiţiile o creştere de 5,6%.

Consumul final al administraţiei publice a fost pe plus, cu 6,5%.