Ambiţiile nucleare ale Cehiei sunt testate dur

Autor: Bogdan Cojocaru 10.03.2021

Agenţia de supraveghere a sectorului nuclear din Cehia a deschis calea pentru construirea de noi reactoare la centrala nucleară Dukovany. Însă planurile nucleare ale guvernului au puţini susţinători, confruntându-se cu opoziţie din mai multe părţi. După 12 luni de evaluare, autoritatea cehă SUJB şi-a dat permisiunea săptămâna aceasta. Şeful SUJB, fizicianul nuclear Dana Drabova, a declarat că nu există nimic care să justifice împiedicarea extinderii centralei nucleare Dukovany, care este situată la aproape 100 de kilometri nord de capitala Austriei, Viena, şi aproximativ 200 de kilometri est de oraşul german Passau.

Conform planurilor guvernului, primul reactor nou va fi conectat la reţea între 2035 şi 2037. Costurile investiţiei sunt estimate la cel mult 7,5 miliarde euro. Întrucât contractul pentru cele două noi reactoare planificate nu a fost încă atribuit, parlamentarii cehi care s-au opus planului s-au folosit de şedinţa parlamentară din  3 martie pentru a forţa încă o întârziere a celei de-a treia, şi ultima, lecturi a „Lex Dukovany“, un proiect de lege care ar deschide calea pentru o licitaţie pentru un nou reactor la Dukovany.

Legislaţia care vizează oficial stabilirea condiţiilor pentru tranziţia energetică a ţării a fost amânată de două ori în acest an, iar opoziţia şi chiar partidul de centru-stânga CSSD - un partener la guvernare într-o coaliţie minoritară - solicită modificări. Aceştia avertizează că, în forma sa actuală, proiectul de lege ameninţă atât securitatea naţională, cât şi contribuabilul. În acelaşi timp, grupurile ecologiste susţin că extinderea centralei nucleare nu ajută la tranziţia energetică ci, din contră, împiedică decarbonizarea. Germania, ţară vecină, îşi va scoate din funcţiune ultima centrală atomică anul viitor.