La un an de la primul lockdown din Europa, Italia devine prima ţară UE ce depăşeşte 100.000 de decese provocate de COVID-19

Autor: Eduard Ivanovici 10.03.2021

A trecut un an de când Italia a devenit prima ţară europeană care a impus un lockdown anti-COVID-19, notează Euronews.

Însă de vreme ce programul de imunizare abia a început, autorităţile de la Roma iau în considerare o serie de restricţii pentru a controla noile variante ale coronavirusului.

Având în vedere că tulpina britanică circulă deja în Italia, Lombardia a pus din nou şcolile sub sistemul de învăţământ la distanţă, mişcare adoptată şi de câteva regiuni din sudul ţării, unde sistemul de sănătate este mai fragil. De altfel, regiunea nordică Brescia se află momentan în stare de alertă maximă din cauza variantei descoperite în Marea Britanie.

Ştirea vine în condiţiile în care Italia a devenit prima ţară a Uniunii Europene care a depăşit oficial pragul de 100.000 de decese provocate de virusul SARS-CoV-2.

Noul premier al Italiei, Mario Draghi, îşi concentrează atenţia asupra programului naţional de vaccinare, declarând recent că va intensifica eforturile de imunizare în următoarele săptămâni.

Ieri, Italia a anunţat că va produce serul rusesc Sputnik V începând cu luna iulie. Până acum, autorităţile au administrat peste 5,7 milioane de doze ale vaccinului anti-COVID-19, număr ce acoperă 9,52% din populaţia ţării. Rapelul a ajuns la doar 2,9% din totalul cetăţenilor.

Produsul intern brut (PIB) al Italiei s-a contractat cu 8,9% anul trecut, unul dintre cele mai slabe rezultate din Europa, scrie thelocal.it. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică estimează că PIB-ul ar putea creşte cu 4,1% în 2020.