Britanicii de la Novator Pharma vor să investească 13 mil. euro în România. Aproape 5 mil. euro vin din ajutor de stat. Ieşirea Marii Britanii din UE determină companiile să caute noi sedii în spaţiul Uniunii, spun surse din industria medicală

Autor: Georgiana Mihalache 11.03.2021

Compania Novator Pharma SRL, activă în România din 2018, are aprobată o cerere de ajutor de stat de 4,8 milioane de euro pentru o investiţie totală de aproape trei ori mai mare, de 13,7 milioane de euro, potrivit listei Ministerului de Finanţe.

Data aprobării ajutorului de stat este decembrie 2020, iar investiţia este în curs de demarare, potrivit informaţiilor publice. În urma investiţiei vor fi create 105 noi locuri de muncă, se mai arată în documentul de la Finanţe. Novator Pharma SRL este o companie înfiinţată în 2018 în sectorul 3 din Bucureşti, în zona Pallady, un pol al fabricilor de medicamente, domeniul său de activitate fiind fabricarea produselor farmaceutice de bază.

Compania Novator este deţinută de o firmă din Marea Britanie cu acelaşi nume şi Art Pharma Consultancy, o companie care se ocupă de distribuţia de medicamente.

Surse din piaţa farmaceutică au precizat pentru ZF că Novator sunt fabricanţi sub contract, iar ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a determinat mulţi jucători să îşi găsească un nou sediu în Uniune, unde este mai ieftin. În plus, şi pandemia de COVID ar putea accelera acest proces de transfer din Vestul Europei în alte ţări din spaţiul UE. Portofoliul companiei Novator include peste 50 de branduri de medicamente şi substanţe active.