Radu Piţurlea, Vicepreşedinte, Concelex: Începând din semestrul al doilea, cred că vom avea din nou o creştere mare în construcţii, o creştere care va veni din zona publică

Autor: Ramona Cornea 11.03.2021

Primul semestru al anului 2021 a venit cu o scădere în intensitate pentru piaţa locală de construcţii, însă în semestrul al doilea va fi o creştere în piaţă, una condusă de deblocarea rezultatele licitaţiilor pentru proiecte, o creştere în special de proiectele din zona publică, crede Radu Piţurlea, vicepreşedinte al companiei Concelex.

”În primul semestru din 2021, lucrurile au scăzut în intensitate, însă în semestrul al doilea vor ieşi multe rezultate ale licitaţiile, iar procesul va fi din nou foarte dinamic în construcţii. Este o încetinire pentru că nu s-au deblocat noile proiecte, nu au pornit, este normal având în vedere cum a fost anul trecut. Începând din semestrul al doilea, dacă toate lucrurile sunt bune, cred că vom avea din nou o creştere mare în construcţii. În principal, această creştere va veni din zona publică, zonă care vine ca un catalizator şi pentru zona privată. Când zona publică începe să se mişte, privaţii prind curaj şi deblochează şi ei proiectele”, a spus Radu Piţurlea în cadrul videoconferinţei Top 1.000 cele mai mari companii din România. Pulsul economiei.

În 2020, construcţiile au avut un an bun, au crescut cu 16,7%, au susţinut economia, alături de sectorul de IT, a adăugat el.

”Cred că în 2021 va fi la fel şi chiar în viitorul apropiat de după 2021 pentru că peste o treime din fondurile care se dezbat acum pentru PNRR vor ajunge în zona construcţiilor.”

Ce a mai spus Radu Piţurlea în cadrul videoconferinţei:

·        În 2020, am reuşit să ne menţinem poziţia. A fost un an neprevăzut, un black swan, şi am reuşit să ne adaptăm şi să ne menţinem poziţia. Sperăm să avem din nou o creştere în 2021.

·        În zona privată, mulţi investitori şi-au amânat proiectele din cauza incertitudinii, iar în zona publică s-au amânat şi acolo nişte proiecte, din cauza unor presiuni publice între oameni şi şantiere. De exemplu, reabilitările de blocuri din Bucureşti au avut nişte mici suspendări în pandemie.

·        De când ne-am înfiinţat şi până în criza din 2009, am lucrat foarte mult cu zona privată, cam 90%. În 2009, ne-am dat seama că nu este bine să ne punem toate ouăle în acelaşi coş şi am încercat să intrăm şi în zona publică.

·        În momentul de faţă, avem 800 de angajaţi interni şi 1.000 externi, de la subcontractori. Am început foarte multe angajări pentru că vrem să creştem şi să creăm o companie blue chip, care să poată să reziste în piaţă şi să se poată bate cu competitori importanţi din afară. Am făcut angajări în toate zonele din business.

·        Listarea pe Bursă ar putea fi o oportunitate, dar nu acum, ci pe viitor, când sperăm că şi Bursa de Valori Bucureşti să se maturizeze mai mult.