Dragoş Gavriluţă, CEO, Clariant România: Fabrica din Podari, investiţie de peste 100 mil. euro va fi gata spre sfârşitul acestui an. Planul nostru este să începem producţia spre finalul anului

Autor: Ramona Cornea 11.03.2021

Fabrica de biocombustibil pe care compania Clariant România o construieşte în Podari, judeţul Dolj, va fi gata spre sfârşitul anului 2021, iar producţia va începe şi ea spre spre finalul acestui an, spune Dragoş Gavriluţă, CEO al Clariant România.

”Fabrica va fi gata spre sfârşitul anului, după cum sperăm. Investiţia Clariant este în Podari, judeţul Dolj, şi va fi o fabrică de biocombustibili avansaţi din reziduri agricole, adică din paie. Produsul pe care îl obţinem, acest biocombustibil se amestecă cu un combustibil convenţional, în cazul nostrum benzina. De aici rezultă un amestec prin care reducem gazele cu efect de seră cu până la 95%. Este o investiţie mare, de peste 100 mil. euro, am primit şi finanţare de la UE prin programul cercetare-dezvoltare. Planul nostru este să începem producţia spre finalul anului”, a spus Dragoş Gavriluţă în cadrul videoconferinţei Top 1.000 cele mai mari companii din România. Pulsul economiei.

Ce a mai declarat Dragoş Gavriluţă în cadrul videoconferinţei:

·        România are un potenţia uriaş în furnizarea de biocombustibil, pot să văd la noi 10-15 fabrici de mărimea celei pe care noi o facem la Podari. Avem toate condiţiile, avem materie primă mai mult decât suficientă în România pentru a crea această industrie.

·        Ne concentrăm să creăm un lanţ de aprovizionare local, vorbim cu fermierii din zonă, avem contracte cu până la 300 de fermieri, ne-am asigurat material primă în proporţie de 75%. Noi avem nevoie de 250.000 de tone de paie anual, din care obţinem 50.000 de tone de etanol. Există un interes foarte mare din partea fermierilor.

·        Şi pe partea de piaţă de desfacere avem asigurată o mare parte, există un mare interes din partea clienţilor şi a celor potenţiali, din România şi din întreaga Uniune Europeană.

·        În fabrica din Podari vor fi în jur de 100 de angajaţi şi vom crea şi locuri de muncă în servicii, cum sunt cele din colectare, balotare şi depozitare, unde vorbim de încă 300 de locuri de muncă, deci în total vor fi 400. În timpul construcţiei folosim până la 800 de muncitori pe şantier. Am funcţionat continuu, fără întreruperi, construcţia a mers conform planificării.

·        Sperăm să intrăm în top 1.000 cele mai mari companii din România poate începând din 2022, cel mai târziu în 2023.

·        Principalul nostrum aliat în această perioadă a fost politica guvernului, politica de a nu închide şantierele. Pentru noi, a fost un an dificil, dar am avut o echipă foarte rezilientă, ceea ce ne dă speranţe mari pentru viitorul companiei, pentru viitorul fabricii.