Cine sunt cei şapte administratori ai Romgaz, “perla” statului român la bursa de la Bucureşti: printre aceştia, un fost prefect de Constanţa, un consilier PNL-ist de la Sibiu dar şi secretarul de stat Dan Dragoş Drăgan. Remuneraţie brută de 21.000 de lei pe lună

Autor: Liviu Popescu 11.03.2021

Romgaz (simbol bursier SNG), companie cu o valoare de piaţă de 2,6 miliarde de euro, a avut astăzi adunarea generală a acţionarilor pentru a alege consiliul de administraţie cu o durată de patru luni. Din rândul celor şapte administratori, patru au fost şi în vechiul consiliu, ceea ce îneseamnă că astăzi acţionarii le-au prelungit mandatele. Astfel în consiliu au rămas Jude Aristotel Marius, Simescu Bogdan Nicolae (preşedinte), Stan Olteanu Manuela Petronela, Botond Balazs.

Dar au fost alese şi alte persoane în consiliul de administraţie al Romgaz, respectiv George Sergiu Nicolescu (jurist), Gheorghe Silvian Şorici (economist) şi Dan Dragoş Drăgan. Pe de altă parte, au fost revocaţi din funcţie Ciobanu Romeo-Cristian, Jansen Petrus Antonius Maria şi Marin Marius-Dumitru.

George Sergiu Nicolescu, 41 de ani, a fost în perioada decembrie 2019 – octombrie 2020 prefect al judeţului Constanţa, iar anterior inspector, compartimentul pentru situaţii de urgenţă, din cadrul Primăriei oraşului Eforie. Potrivit CV-ului, din octombrie 2020 şi până în ianuarie 2021, Nicolescu a fost director general al CDG SRL Giurgiu, o firmă despre care Nicolescu scrie în CV că se ocupă cu “producerea şi vânzarea de energie electrică”. Potrivit datelor confidas.ro, CDG a avut în anul 2019 afaceri de 200.000 lei şi un profit net de 564.000 de lei cu un singur angajat. Compania este controlată de o firmă din Bulgaria – RSI 1D, dar şi de două persoane fizice – Bucovală Ana Maria (29,5%) şi de Calagiu Gheorghe (20%).

“Se stabileşte remuneraţia fixă brută lunară a membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administraţie egală cu de două ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul National de Statistică anterior numirii, în conformitate cu prevederile art. 37 din OUG 109/2011”, se arată în convocator. Potrivit datelor INS, media salariului mediu brut lunar pentru extracţia gazelor naturale, domeniul de activitate al Romgaz, a fost în perioada ianuarie –decembrie 2020 de 10.673 de lei. Cu alte cuvinte, indemnizaţia brută lunară pentru administratorii SNG este circa 21.000 de lei.

Gheorghe Silvian Şorici, 49 de ani, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Craiova, este consilier judeţean la Consiliul Judeţean Sibiu. Potrivit CV-ului, din octombrie 2016 el este manager de proiecte ITAD la Sobis Solutions SRL, printre sarcinile sale fiind “coordonarea echipei de dezvoltare şi implementare proiecte IT, analiza şi documentarea proiectelor IT, elaboararea strategiei de dezvoltare a softurilor”. Sobis Solutions SRL a avut în 2019 afaceri de 56 mil. lei şi un profit de 7 mil. lei cu aproape 200 de angajaţi. Compania este controlată de antreprenorul Muller Hans Martin, în vârstă de 64 de ani, potrivit datelor confidas.ro.

Dan Dragoş Drăgan este secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, potrivit CV-ului său. Din 2017 şi până în 2020 el a fost consilier economic al Uzinsider General Contractor şi anterior, timp de 10 ani, director general al Repower Furnizare România.