Ce se întâmplă cu banca pe care o deţine în România Sanjeev Gupta, miliardarul de la Sidex aflat acum în mijlocul unei situaţii mai dificile în Marea Britanie? BNR: După apariţia informaţiilor externe am făcut o verificare, BRCI este solidă şi până acum nu sunt probleme de expunere

Autor: Cristian Hostiuc 12.03.2021

Miliardarul din domeniul oţelului Sanjeev Gupta, care deţine printre altele şi Sidex Galaţi a cumpărat acum un an o bancă în România – BRCI de la omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Sanjeev Gupta se află în acest moment într-o situaţie tensionată în Marea Britanie, având în vedere că unul dintre principalii finaţatori ai grupui pe care îl deţine, fondul Greensill a intrat în insolvenţă.

De trei săptămâni Financial Times, The Wall Street Journal şi Bloomberg, principalele surse de informaţii de business din lume discută insolvenţa Greensill şi impactul ei pentru clienţi.

Conform Bloomberg, Sanjeev Gupta a angajat deja una dintre cele mai mari firme de restructurare din lume să discute o rearanjare a liniilor de finanţare pentru grupul GFG Alliance pe care îl conduce.

Ce impact are asupra României probelemele lui Sanjeev Gupta?  

Într-o discuţie cu ZF, Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR a menţionat că după apariţia informaţiilor externe, Banca Naţională a efectuat o analiză la BRCI să vadă expunerea băncii din România, pe Sanjeev Gupta şi grupul pe care-l deţine: „Din analizele noastre BRCI este solidă, nu are probleme, iar expunerile sunt la zi cu plăţile.”

BRCI este o bancă foarte mică pe care Sanjeev Gupta a cumpărat-o de la Dorinel Umbrărescu în nume personal.

La finalul anului 2019, BRCI avea active de 165 mil. de lei cu un capital social de 62,9 mil. de lei.