Ţara care îşi deschide încet, dar sigur drum spre dominaţia globală şi ar putea depăşi SUA peste doar câţiva ani

Autor: Business Magazin 14.03.2021

China a ieşit în forţă din criza economică cauzată de pandemie în 2020, fiind singura mare economie care a reuşit să crească atunci.

Aducerea pandemiei rapid sub control le-a permis fabricilor să reînceapă producţia când restul ţărilor lumii erau paralizate în lockdown, iar acum o explozie a exporturilor, de la măşti  de protecţie la laptopuri, dă energie relansării ecomomice ♦ În inima UE, în Germania, producătorul chinez de electrocasnice Midea a preluat în 2016 producătorul de roboţi industriali de ultimă generaţie Kuka, o companie pe care orice guvern ar fi putut-o considera strategică.

China a ieşit în forţă din criza economică cauzată de pandemie în 2020, fiind singura mare economie care a reuşit să crească atunci. Urmarea este că ponderea ei în economia mondială a avansat cu cel mai rapid ritm din ultimele decenii, ceea ce înseamnă că China are şansa să ia de la SUA titlul de cea mai mare economie a lumii mai curând decât se credea.

Potrivit traiectoriei actuale, schimbarea se va produce cel mai devreme în 2028, arată calculele Brookings Institute. Estimarea anterioară prevedea că ecomomia chineză va deveni primul număr mondial cu doi ani mai târziu, scrie Bloomberg.

Sprintul Chinei continuă. Aducerea pandemiei rapid sub control le-a permis fabricilor să reînceapă producţia când restul ţărilor lumii erau paralizate în lockdown, iar acum o explozie a exporturilor, de la măşti  de protecţie la laptopuri, dă energie relansării ecomomice. China exportă şi vaccinuri anti-Covid, un instrument formidabil de diplomaţie şi geopolitică. O Chină puternică înseamnă mai mult curaj în expansiunea comercială  şi politică, inclusiv în Occident. Beijingul n-a dus lipsă de curaj nici până acum. China este implicată într-o multitudine de proiecte energetice şi de infrastructură în Europa de Est, chiar şi în state membre ale UE.

În inima UE, în Germania, producătorul chinez de electrocasnice Midea a preluat în 2016 o companie pe care orice guvern ar fi putut-o considera strategică. Este vorba de producătorul de roboţi industriali de ultimă generaţie Kuka. La vremea aceea, sentimentele faţă de această mişcare au fost împărţite. Au existat semnale de alarmă, dar a dominat mesajul că preluarea va deschide companiei noi orizonturi pe una dintre cele mai importante pieţe, China. Însă în 2018 conducerea Kuka a fost schimbată, ceea ce a ridicat mari semne de întrebare. Între timp, producţia companiei a fost mutată în China.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro