La psiholog în pandemie. Unu din cinci pacienţi din clinicile privateare programare la psiholog. Consultaţiile psihologice au crescut cu până la 40% în rândul primilor trei operatori privaţi de sănătate

Autor: Georgiana Mihalache 15.03.2021

♦ Principalele probleme ale pacienţilor au fost legate de anxietate şi stres, generate în special de pandemia de COVID-19 ♦ În cazul unor operatori privaţi, procentul de consultaţii psihologice asociate COVID din totalul consultaţiilor din aceasta specialitate a ajuns chiar şi la 20% ♦ Mădălina, o pacientă: „Este important să mergi la psiholog în perioadă pandemică pentru că te ajută să te recalibrezi, să îţi găseşti pasiunile atunci când te blochezi”.

Creşterea numărului de consultaţii psihologice acor­date în cadrul primilor trei operatori privaţi de sănătate arată nevoia din piaţă, iar nişa sănătăţii mintale ocupă din ce în ce mai mult teren în serviciile oferite de clinicile şi spitalele private. Până la 20% din totalul de consultaţii de psihologie şi psihiatrie oferite în 2020 în ca­drul MedLife, de exemplu, au fost asociate COVID-19.

„Profilul de psihopatologie, pentru pacientul din prima jumătate de an 2020, a fost preponderent compus din probleme de anxietate şi stres. În a doua jumătate de an, începând cu septembrie - octombrie 2020, a început să includă persoane cu sechele COVID, fie ele neurologice ori psihiatrice, fie cu tulburări de stres şi anxietate cauzate de boală, de internare, de tratamentele aplicate. Au fost şi persoane care au pierdut membri ai familiei din pricina infecţiei cu noul coro­navirus. În prezent, patologia psihologică şi psihiatrică asociată COVID, pe reperele deja menţionate, surprinde cam 15 - 20% din toată clientela noastră şi este în creştere“, a spus pentru ZF Gabriel Dia­conu, medic specialist psihiatru, coordo­natorul Cen­trului de Psihiatrie şi Psihote­rapie MindCare, MedLife Group.