Este 2021 anul tranzacţiilor cu activele neperformante? „În 2020 nu am putut vorbi despre asta pentru că statele pompau fonduri în economie, dar această situaţie a trecut sau va trece“

Autor: Cristina Roşca 15.03.2021

♦ Piaţa de M&A din România a fost afectată de pandemie, mai ales în lunile de lockdown când multe discuţii s-au blocat sau au fost amânate ♦ În a doua parte a anului lucrurile şi-au revenit, astfel că la final de 2020 se semnaseră pe plan local peste 100 de tranzacţii cu o valoare cumulată de peste 3 mld. euro, conform estimărilor ZF.

Anul acesta ar putea aduce în prim-plan tranzacţii cu active neperformante (distressed), dat fiind că în 2020 mediul de business a fost ţinut pe perfuzii de statul care a pompat bani în economie, în special în companiile din domeniile cele mai afectate. De aceea, anul trecut tranzacţiile care s-au parafat au fost de multe ori cele ce au avut drept obiect companii puternice, lideri în segmentul lor sau cu o poziţie puternică în piaţă, jucători care fie au traversat cu bine primele luni de pandemie, fie activează într-un domeniu imun la această criză.