Ai noştri şi ai lor: în CA al Romgaz, puterea şi-a numit apropiaţii - un fost prefect, un consilier PNL, un fost profesor de şoferie. La OMV Petrom, managerii profesionişti au zeci de ani de experienţă în petrol şi gaze

Autor: Liviu Popescu 15.03.2021

Pentru prima oară de la listarea din 2013 încoace, Romgaz are un consiliu de administraţie format exclusiv din administratori propuşi şi ulterior votaţi de Ministerul Energiei. Acţionarii minoritari, niciun reprezentant în structura care propune dividendele către investitori.

Stat versus privat: de foarte multe ori în cercurile de investitori se discută despre această paralelă, atenţia fiind îndreptată în special către conducere în contextul în care statul, acţionar majoritar fiind, îşi aduce propriii oameni în companii, în multe cazuri fără nicio experienţă în domeniu, doar pentru a le „permite“ să-şi peticească CV-urile.

Acesta este şi cazul Romgaz (SNG), producător de gaze naturale şi cea mai valoroasă companie de la Bursă a statului, care în urma AGA din 11 martie 2021 a ajuns ca pentru prima oară de la listarea din 2013 încoace să aibă un consiliu de administraţie format exclusiv din administratori propuşi şi ulterior votaţi de Ministerul Energiei.

Cu alte cuvinte, minoritarii nu au niciun reprezentant în board. Ministrul energiei Virgil Popescu nu a putut fi contactat de ZF pentru a oferi mai multe detalii pe marginea acestui subiect.

Pe de altă parte, în cazul unei companii private, adică la care statul nu are control majoritar, numirile nu sunt integral politice, ci vin din partea acţionarilor pentru ca mai apoi să fie votate în adunarea generală.

ZF a analizat cei doi mari pro­ducători de gaze naturale din Ro­mânia – Romgaz (companie de stat) şi Petrom (compania controlată majoritar de austrieci) – din punctul de vedere al structurii organizaţionale care propune punctele pe ordinea de zi a acţionarilor: consiliul de admi­nistraţie.

Dacă în cazul Petrom în board sunt administratori care lucrează la OMV din 1977 încoace, sau chimişti şi absolvenţi de inginerie cu experienţă de zeci de ani în industria petrolieră, în cazul Romgaz au apărut co­lecţionari de funcţii care au avut mai degrabă tangenţe cu politica decât cu industria petrolieră. Astfel, recent Romgaz a adus un fost prefect de Constanţa, un fost consilier PNL-ist de la Sibiu, dar şi un secretar de stat pentru a face parte din consiliul de administraţie. Cei trei au fost vo­taţi în cadrul AGA din 11 martie 2021.

Din rândul celor şapte admi­nistratori, patru au fost şi în vechiul consiliu, ceea ce îneseamnă că joi acţionarii le-au prelungit mandatele. Astfel, în consiliu au rămas Jude Aristotel Marius, Simescu Bogdan Nicolae (preşedinte), Stan Olteanu Manuela Petronela, Botond Balazs.

Dar au fost alese şi alte persoane în consiliul de administraţie al Romgaz, respectiv George Sergiu Nicolescu (jurist), Gheorghe Silvian şorici (economist) şi Dan Dragoş Drăgan. Pe de altă parte, au fost revocaţi din funcţie Ciobanu Romeo-Cristian, Jansen Petrus Antonius Maria şi Marin Marius-Dumitru.

George Sergiu Nicolescu, 41 de ani, a fost în perioada decembrie 2019 – octombrie 2020 prefect al judeţului Constanţa, iar anterior inspector, compartimentul pentru situaţii de urgenţă, din cadrul Primăriei oraşului Eforie. Potrivit CV-ului, din octombrie 2020 şi până în ianuarie 2021, Nicolescu a fost director general al CDG SRL Giurgiu, o firmă despre care Nicolescu scrie în CV că se ocupă cu “producerea şi vânzarea de energie electrică”. Potrivit datelor confidas.ro, CDG a avut în anul 2019 afaceri de 200.000 lei şi un profit net de 564.000 de lei cu un singur angajat. Compania este controlată de o firmă din Bulgaria – RSI 1D, dar şi de două persoane fizice – Bucovală Ana Maria (29,5%) şi de Calagiu Gheorghe (20%).