Noua ţintă a autorităţilor financiare din China: Gigantul Tencent şi-a pierdut 62 mld. dolari din valoarea de piaţă. Divizia fintech, în cădere liberă

Autor: Eduard Ivanovici 15.03.2021

Acţiunile gigantului chinez Tencent au scăzut pentru a doua zi consecutivă din cauza temerilor generate de autorităţile de reglementare financiară de la Beijing, care îşi îndreaptă acum atenţia asupra imperiului construit de Pony Ma, generând o scădere care i-a şters aproape în totalitate divizia fintech, potrivit Bloomberg.

Acţiunile au scăzut astăzi cu circa 4% pe bursa din Hong Kong, după un declin asemănător la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de vineri.

Principalele autorităţi de reglementare din China au început să ia în vizor gigantul din domeniul tehnologiei informaţionale, conform unor surse familiare cu situaţia. Precum Ant Group, fintech creat de antreprenorul Jack Ma, Tencent va trebui – cel mai probabil – să înfiinţeze o companie de tip holding financiar în care să îşi includă serviciile bancare, de asigurare şi de plăţi.

În prezent, divizia de plăţi valorează între 70 şi 80 de miliarde de dolari, în timp ce sectoarele dedicate creditelor, asigurărilor şi administrării de avere ajung la 35-40 de miliarde de dolari.

„Putem spune că divizia fintech este evaluată la aproape zero dolari. Mişcarea sugerează că viitoarele scăderi ar provoca o reducere a multiplului de evaluare Tencent”, au declarat analiştii de la Bernstein.

O ofensivă împotriva Tencent ar marca o intensificare considerabilă a campaniei autorităţilor chineze de a limita expansiunea giganţilor din tehnologie. Premierul Consiliului de Stat al R.P. Chineze, Li Keqiang, a declarat la începutul lunii că va continua monitorizarea fintech-urilor, urmând să elimine monopolurile şi să prevină extinderea „nereglementată” a capitalurilor.

Însă problemele de reglementare din cadrul Tencent merg dincolo de divizia fintech. Autorităţile antitrust au amendat recent compania pentru că nu a încercat să obţină aprobările prealabile pentru o serie de investiţii şi achiziţii. De asemenea, piaţa se teme că guvernul ar putea ţinti pe viitor industria de gaming.

Tencent este unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume şi este cunoscut, printre altele, pentru conducerea proiectului WeChat – cea mai populară aplicaţie de messaging din China, cu peste un miliard de utilizatori lunari.

Fondatorul multinaţionalei, Pony Ma, deţine în prezent o avere de 64,4 miliarde de dolari. Totodată, Tencent este şasea cea mai valoroasă firmă la nivel mondial, cu o capitalizare bursieră de peste 800 de miliarde de dolari, peste Facebook, Tesla şi Berkshire Hathaway.