Ministerul economiei: Avem discuţii la minister despre situaţia lui Sanjeev Gupta şi a combinatului Liberty Galaţi, având în vedere că este vorba de o societatea majoră din industria naţională

Autor: Răzvan Botea 15.03.2021

Sanjeev Gupta, miliardarul britanic care deţine fostul Sidex Galaţi, are probleme de finanţare la nivelul grupului GFG, din care face parte şi Sidex Galaţi, după ce Greensill, principalul lui finanţator, a intrat în insolvenţă.

Ministerul Economiei a transmis către ZF că urmăreşte situaţia combinatului Sidex Galaţi, acum Liberty Galaţi, deţinut de miliardarul britanic cu origini indiene Sanjeev Gupta. Grupul deţinut de Gupta GFG Alliance), din care face parte şi Liberty, are probleme de finanţare după ce Greensill, principalul finanţator, a intrat în insolvenţă.

„Am aflat de ceva vreme de situaţia lui Sanjeev Gupta. Am discutat intern despre situaţie, având în vedere că are legătură cu o societate majoră din industria naţională”, au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei la solicitarea ZF.

Presa internaţională a scris că grupul GFG este într-o situaţie tensionată, în urma colapsului principalului finanţator, fondul de investiţii Greensill. Bloomberg notează că, în documentul depus la tribunalul britanic privind insolvenţa, Greensill a scris că grupul GFG Alliance se confruntă cu dificultăţi financiare severe. Expunerea Greensill pe activele lui Gupta este estimată la 5 mld. de euro.

Sanjeev Gupta deţine în România mai multe active, printre care Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI) şi combinatul Liberty Galaţi, fostul Sidex. În contextul incertitudinilor privind situaţia grupului GFG, Banca Naţională a României (BNR) a efectuat o analiză la BRCI privind expunerea băncii pe Sanjeev Gupta şi pe companiile grupului.

„Din analizele noastre BRCI este solidă, nu are probleme, iar expunerile sunt la zi cu plăţile”, a spus Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR.

În ceea ce priveşte situaţia combinatului Liberty Galaţi, reprezentanţii Ministerului Economiei nu au dat detalii despre măsurile pe care le-au luat. Nu este clar în acest moment ce se va întâmpla cu cei 5.000 de angajaţi şi ecosistemul creat de combinat, atât pe verticală, cât şi pe orizontală, în cazul în care GFG intră în colaps.

Dacă grupul GFG intră în insolvenţă, va fi nevoit să îşi vândă activele, însă problema este găsirea unui cumpărător, pentru că industria metalurgică este, în acest moment, greu finanţabilă.

Sidex Galaţi are în acest moment circa 5.000 de angajaţi şi afaceri de 5 mld. de lei în 2019, ultimele date publice disponibile. Profitul companiei a fost de 29 mil. lei, al doilea an de profit după câţiva ani de pierderi.

Sidex, simbolul industriei metalurgice româneşti,a  fost construit în anii 60 la o capacitate proiectată de 9 mil. de tone de oţel pe an. După Revoluţie, capacitatea combinatului şi numprul de angajaţi au scăzut gradual şi a ajuns ca, în momentul privatizării, în 2001, să aibă o cifră de afaceri de 800 mil. dolari, 27.000 de angajaţi şi o producţie de 4,5 mil. de tone de oţel anual.

 În 2007, combinatul siderurgic din Galaţi mai avea 13.000 de angajaţi, însă era în continuare cel mai mare exportator al României şi avea afaceri de 2 mld. euro. În 2018 a fost preluatde grupul Liberty House controlat de omul de afaceri Sanjeev Gupta, de la Lakshmi Mittal. Liberty face parte din GFG (Gupta Family Group) Alliance, controlat de Sanjeev Gupta, care are 35.000 de angajaţi în 30 de ţări şi are businessuri în domenii precum metalurgie, minerit, industria bancară, energie, infrastructură.