Succesorul retailerului croat Agrokor se extinde în străinătate prin achiziţii

Autor: Bogdan Cojocaru 16.03.2021

Grupul croat Fortenova, succesorul uriaşului retailer Agrokor a cărui cădere a ameninţat să provoace o criză economică în Croaţia, a anunţat că acţionarii săi au aprobat achiziţia lanţului de magazine sloven Mercator, scrie SeeNews. Acţionarii au aprobat, de asemenea, transferul pachetului de 18,53% din acţiuni deţinut de banca rusă Sberbank la Mercator către Fortenova.

În cadrul tranzacţiei, Sberbank îşi va schimba acţiunile Mercator cu acţiuni la Fortenova, majorându-şi participaţia la companie la 44%.  Mercator, axat în principal pe furnizarea de bunuri de consum către consumatorii finali, are o reţea de 1.051 de magazine cu amănuntul situate în Slovenia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Muntenegru. Mercator a făcut parte din grupul Agrokor din 2014 până în aprilie 2019, când toate activele Agrokor, cu excepţia Mercator, au fost transferate la Fortenova în baza unui acord de decontare cu creditorii Agrokor.

Agrokor, care a avut aproximativ 60.000 de angajaţi în regiune, a trecut printr-un proces de restructurare condus de un manager de criză numit de instanţă în temeiul unei legi speciale a Croaţiei privind companiile de importanţă sistemică adoptată în aprilie 2017 cu scopul de a proteja economia ţării de falimentele mari ale întreprinderilor. Bogdan Cojocaru