China lansează o avertizare pentru Uniunea Europeană. Ambasadorul Chinei la Bruxelles: Dacă unii insistă pentru o confruntare, noi nu vom da înapoi, nu avem altă opţiune decât de a asuma responsabilităţile faţă de poporul nostru

Autor: Mihai Draghici 16.03.2021

Administraţia Chinei a avertizat, marţi, Uniunea Europeană că va riposta dacă vor fi impuse noi sancţiuni din cauza încălcării drepturilor etnicilor uiguri şi a crizei politice din Hong Kong, recomandând Bruxellesului să evite o "confruntare".

"Vreau să subliniez să sancţiunile sunt o formă de confruntare. Sancţiunile bazate pe minciuni ar putea fi interpretate ca fiind o afectare în mod deliberat a securităţii şi dezvoltării Chinei", a declarat, marţi, ambasadorul Chinei la Bruxelles, Zhang Ming, în cursul unui seminar organizat de Centrul Politic European (European Policy Centre).

"Administraţia Chinei are responsabilitatea de a proteja securitatea şi bunăstarea populaţiei Chinei. Noi vrem, avem nevoie şi vrem dialog, nu confruntare. Cerem părţii europene să se gândească de două ori. Dacă unii insistă pentru o confruntare, noi nu vom da înapoi, nu avem altă opţiune decât de a asuma responsabilităţile faţă de poporul nostru", a subliniat ambasadorul Chinei, conform cotidianului Le Figaro.

Oficiali europeni au declarat că Bruxellesul pregăteşte sancţiuni împotriva Chinei din cauza abuzurilor asupra etnicilor uiguri din Xinjiang şi din cauza situaţiei politice din Hong Kong. Sancţiunile ar putea fi adoptate de Consiliul UE pe 22 martie şi supuse votului Consiliului European la summitul din 25-26 martie.

Uniunea Europeană a criticat noua Lege privind siguranţa naţională din Hong Kong, considerată o acţiune a Beijingului de consolidare a controlului politic asupra provinciei semiautonome. În plus, Bruxellesul exprimă preocupări privind modificarea legislaţiei electorale în Hong Kong, o iniţiativă care ar limita reprezentarea politică a opoziţiei prodemocratice.