Se poate îmbina cariera cu viaţa de familie? Da, dacă urmezi aceste sfaturi!

Autor: Publicitate 16.03.2021

Compatibilitatea vieţii de familie cu cariera este în continuare văzută ca o problemă a sexului feminin. Frecvent, femeile educate se întreabă dacă este mai bine să se concentreze asupra carierei sau să aibă copii, ceea ce ar însemna să pună în stand-by sau să renunţe la ambiţiile profesionale. Pe de altă parte, există numeroase exemple de mame şi, în acelaşi timp, profesionişti de succes, care demonstrează că femeile nu trebuie neapărat să aleagă între cele două aspecte ale vieţii lor.

La a patra ediţie a evenimentului „Female Power Hour” organizat recent de WU Executive Academy, femei manager şi antreprenoare, absolvente de MBA/EMBA, au povestit din experienţa proprie cum au reuşit să îmbine cariera cu viaţa de familie. Secretul lor? Totul ţine de mentalitate, un sprijin bun şi abilităţi de organizare.

 

Olena Khlon, c-level manager şi mamă doi copii

Olena Khlon este CEO-ul furnizorului de servicii financiare Fairo din Kiev. Mama unui copil de 10 ani şi a altuia de aproape 2 ani, Olena a lucrat în zece ţări şi a avut joburi de top în finanţe, consultanţă, business &people development. Aceasta susţine, „Sunt o mare fană a sloganului <mamă fericită, copil fericit>”. Când şi-a mutat familia în Filipine pentru slujba soţului ei, o perioadă a fost casnică cu normă întreagă: „Chiar am încercat din răsputeri, însă la un moment dat soţul meu a spus: te rog să îţi găseşti un loc de muncă – eşti o persoană mult mai echilibrată atunci când lucrezi.”

 Insighturile sale pentru mamele care lucrează sunt:

  1. Nu încerca să fii perfectă, nici la job, nici ca mamă. Pur şi simplu nu va funcţiona şi te va costa o cantitate enormă de energie.
  2. Înconjoară-te de oameni care te susţin şi evită-i pe cei care te judecă din cauza deciziei tale de a avea şi familie şi o carieră.
  3. Găseşte-ţi timp pentru a-ţi reîncărca bateriile şi fă ceva care este doar pentru tine şi îţi aduce bucurie. Acest lucru te va face un model pentru copiii tăi atunci când vine vorba de grija faţă de sine.
  4. Comunică cât mai mult posibil cu copiii tăi şi ţine-ţi promisiunile faţă de ei, iar dacă acest lucru nu este posibil, fii sincer şi vorbeşte cu ei.

 

Ruth Gabler-Schachermayer, mamă şi fondatoarea CareerMum

„A avea o familie este un dar pentru mine. Cu toate acestea, nu m-am gândit niciodată să renunţ la munca mea”, a spus Ruth Gabler-Schachermayer, iniţiatoarea programului de mentorat Mumtoring şi mama unui fiu de un an. „Dimpotrivă, cred că, dacă mă menţin fericită, mă voi descurca cu restul”, a adăugat ea.

Ruth a oferit, de asemenea, sfaturile sale femeilor care îşi doresc şi copii şi carieră:

  1. Separă-ţi timpul de lucru de cel petrecut cu copiii tăi. Rămâi concentrată şi trăieşte momentele conştient, pentru a te bucura din plin de acestea. 
  2. Ai încredere în deciziile tale şi lasă în urmă îndoielile. Orice ai hotărî, va fi cu siguranţă cea mai bună opţiune pentru tine şi familia ta.
  3. Discută cu femei care au realizat deja obiectivele pe care te străduieşti să le atingi. Inspiră-te din modelele lor şi dezvoltă-ţi apoi propriile strategii şi perspective.
  4. Nu trebuie să decizi între familie şi carieră în zilele noastre, le putem avea pe amândouă. Trebuie doar să ne sprijinim şi să ne promovăm reciproc prin reţele, schimburi de informaţii şi discuţii.

WU Executive Academy susţine femeile talentate să îşi dezvolte cariera prin programele sale de educaţie executivă. Anul acesta, scoala austriacă în parteneriat cu Ziarul Financiar oferă 7 burse de studiu în valoare totală de 115.000 de euro la programul WU Executive MBA, care va începe în luna noiembrie, în Bucureşti.

Programul se desfăşoară part-time, timp de 16 luni, structura sa fiind concepută special pentru permite participanţilor să menţină echilibrul între job şi viaţa personală pe perioada studiilor. WU EMBA Bucharest este singurul program din România care beneficiază de tripla acreditare internaţională - EQUIS, AACSB şi AMBA şi este recunoscut pentru calitatea profesorilor, aplicabilitatea cursurilor, dar şi pentru cele 3 module internaţionale, desfăşurate în Austria şi SUA.

Studentele şi absolventele programelor oferite de WU Executive Academy devin membre ale WU EA Female Leaders Network, o platformă globală dedicată susţinerii femeilor în dezvoltarea personală şi profesională.   

Înscrierile pentru burse au loc în perioada 1 februarie – 25 mai 2021 şi se fac prin completarea aplicaţiei online. Informaţii complete despre burse şi înscrieri sunt disponibile pe www.zf.ro/ExecutiveMBA.