ALEPH STORY: De ce preferă românii multinaţionalele. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Ziarul Financiar 16.03.2021

Adelina Mihai: Unu din doi candidaţi care îşi caută de muncă pe un portal de recrutare ar prefera să lucreze într-o multinaţională.

Dan Pavel: E vorba de un studiu făcut de platforma BestJobs care spune aşa: „Cei mai mulţi dintre români, 55,8% mai exact, vor să lucreze într-o companie privată, în special într-o multinaţională, în timp ce 32,6%, o treime adică, vor să lucreze în mediul privat.“

În continuare vedem tendinţa asta a oamenilor, fascinaţia pentru multinaţionale, dar în acelaşi timp creşte puţin şi procentul celor care au vrut să migreze spre mediul public, spre stat.

 

 Adelina Mihai: De unde această fascinaţie pentru domeniul public a oamenilor?

Dan Pavel: Cred că pandemia asta a accentuat nişte tendinţe, nişte fascinaţii, să spunem aşa, fascinaţia locului stabil de muncă, al salariului călduţ, pe care nu ţi-l ia decât o decizie politică luată la „grămadă“, aşa. Dar, ce îmi place mie în studiul ăsta este că vedem în continuare un număr mare, cel mai mare, de oameni care vor să lucreze în companii multinaţionale.

Şi asta îmi arată că oamenii sunt îndreptaţi, focusaţi către performanţă, dezvoltare personală şi de carieră pe care în mediul public, în momentul ăsta, e mai greu să o obţii.

În continuare lumea vrea să se bazeze pe cunoştinţele proprii, pe un sistem de feedback şi recompensă corect, pe care multinaţionalele îl oferă, în dauna unui mediu în care totul se ia la grămadă, salariile sunt plafonate la un moment dat, se schmbă guvernul şi afli că poate chiar îţi scade salariul.

 

Adelina Mihai: Da, dar pe de altă parte, în momentele în care salariile creşteau la stat bine prin decizii guvernamentale, ne spuneau angajatorii unui centru de servicii externalizate că îi pleacă angajaţii pentru joburi de la stat şi o analiză a Consiliului Fiscal arăta că în administraţia publică se câştigă cu 70% în medie mai mult decât în sectorul privat.

Dacă stai să te uiţi la responsabilităţile jobului, la faptul că nu eşti evaluat în funcţie de performanţă, că nu există astfel de criterii, şi salarizarea, versus privat, tot mai bine ieşi la stat.

Dan Pavel: Tot mai bine ieşi la stat pe moment. Eu cred că cine se gândeşte la dezvoltarea lui în timp, la cariera făcută pas cu pas se orientează în continuare spre mediul privat.

Nu trăim nişte vremuri normale, adică nu spun că asta e normalitatea, dacă vrei să ai o carieră foarte bună trebuie să te duci neapărat în sistemul privat, în mod normal te poţi duce şi în sistemul public.

Dar în momentul acesta nu există un sistem de recompensă, de evaluare făcut individual. La stat, tu câştigi cât colegul tău pentru că aşa este plafonul pe care ai intrat şi eşti angajat, iar cine îşi doreşte o evaluare mai corectă se duce în continuare în privat.