Construcţiile, vârful de lance al economiei româneşti în pandemie, s-au ajustat uşor în ianuarie 2021. Infrastructura creşte însă cu două cifre

Autor: Răzvan Botea 17.03.2021

Construcţiile, care în 2020 au adus cel mai im­por­tant aport la atenuarea scăderii economice, au scăzut în prima lună din 2021 cu 3,6% prin comparaţie cu aceeaşi lu­nă din 2020. Evoluţia a venit din cauza scăderilor de do­uă cifre pe zona de rezidenţial şi nerezidenţial, însă infra­structura, care înseamnă jumătate din piaţa de con­strucţii, a crescut cu 17%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Anul 2020, an de criză pentru aproape toate sectoarele economice, a fost unul foarte bun pentru piaţa de construcţii şi din inerţia proiectelor pornite în anii an­teriori, care nu s-au oprit în pandemie, şi analiştii din pia­ţa de construcţii se aşteaptă ca zona de rezidenţial şi co­mercial să stagneze sau să scadă în 2021, dar partea de in­frastructură şi logistică să continue să crească şi să contrabalanseze scăderea.

„Pe partea de infrastructură există optimism. S-au luat nişte decizii ferme pentru deblocarea şi accelerarea unor proiecte de infrastructură şi părerea mea este că se va merge pe o direcţie bună“, spune Bogdan Funieru, ma­naging director la Neomar Consulting, companie de con­sultanţă în construcţii, care adaugă că evoluţia con­strucţiilor în ansamblu nu este determinată de lunile de iarnă, când există fluctuaţii mai mari din cauza condiţiilor meteorologice.