România a fost vizitată anul trecut de 452.100 turişti străini, de cinci ori mai puţini decât în 2019. În medie, un străin a cheltuit 540 euro pentru sejurul în România

Autor: Roxana Rosu 17.03.2021

Destinaţiile din România au fost vizitate anul trecut de 452.100 turişti străini, care s-au cazat în hoteluri sau pensiuni, cheltuielile acestora totalizând 1,17 miliarde lei, arată datele INS.

În medie, un turist străin a cheltuit în România 2610 lei (cca. 540 euro).

Comparativ, în 2019, înainte de pandemie, România a fost vizitată de 2,66 milioane turişti străini, pentru vacanţe sau afaceri, cheltuielile acestora însumând 6,89 miliarde lei.

Anul trecut, principalul motiv al sejurului au fost afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii), 63,4% dintre străini vizitând România cu acest scop, în timp ce cheltuielile lor au reprezentat 62,2% din totalul cheltuielilor.

Uşor peste o treime dintre turiştii străini (36,6%) au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (57%) şi pentru vizitarea rudelor şi prietenilor (17,3%).

Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,3%), turiştii preferând în marea lor majoritate cazarea cu mic dejun inclus (90,3% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Sumele lăsate în restaurante şi baruri au reprezentat 17,1% din total, iar cele pentru cumpărături 14,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 46,5% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 30,8% cadourilor şi suvenirurilor.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 67,4% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 59% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul străinilor sosiţi în România anul trecut, 43,6% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, 34,4% şi-au organizat singuri sejurul, iar 22,0% prin alte modalităţi de organizare a călatoriei.

Principalul mijloc de transport utilizat a fost avionul, folosit de 77,7% din numărul total de turişti, în timp ce 18,3% au utilizat autoturisme proprii, 3% autocare şi autobuze, iar 1% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).