Avocaţii de la Reff & Asociaţii obţin victorie definitivă în faţa ÎCCJ care confirmă deductibilitatea cheltuielilor cu servicii de management şi suport prestate în cadrul unui grup de companii

Autor: Cristina Bellu 17.03.2021

Echipa de litigii din cadrul Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal a obţinut în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) o soluţie definitivă care confirmă deductibilitatea cheltuielilor cu servicii de management şi suport prestate de o societate ce face parte dintr-un grup lider în domeniul materialelor de construcţie.

“Victoria obţinută vine în contextul în care organele de inspecţie fiscală refuză, de cele mai multe ori, deductibilitatea cheltuielilor cu serviciile achiziţionate de societăţile din România de la societăţile din grup, motivând că societatea din România nu poate demonstra necesitatea serviciilor facturate şi că, în realitate, aceste servicii sunt în beneficiul grupului, iar nu al contribuabilului român. De altfel, inspecţiile fiscale care au ca obiect tranzacţiile intra-grup au o pondere tot mai mare, acestea fiind analizate de către organele fiscale din perspectiva respectării principiilor care guvernează preţurile de transfer, precum şi a condiţiilor necesare pentru deductibilitatea acestor cheltuieli”, spun reprezentanţii casei de avocatură.

Echipa de litigii care a condus reprezentarea companiei din domeniul materialelor de construcţie în acest proiect a fost coordonată de Bogdan Mărculeţ, Senior Managing Associate, şi Luiza Ionescu-Donoiu, Senior Managing Associate, Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal.

„Instanţele de judecată au avut în vedere complexitatea tranzacţiilor din cadrul grupului, concluzionând că, în lipsa serviciilor suport, societatea nu şi-ar fi putut desfăşura activitatea operaţională în aceleaşi condiţii, iar contractarea lor este o expresie a principiului libertăţii de gestiune, principiu garantat de Constituţie. Sperăm ca hotărârea ÎCCJ să contribuie la schimbarea abordării organelor de inspecţie fiscală cu privire la deductibilitatea serviciilor de management şi suport prestate în cadrul grupului, iar simpla apartenenţă la un grup de societăţi să nu mai fie privită ca o prezumţie de vinovăţie fiscală a contribuabilului”, explică Bogdan Mărculeţ, Senior Managing Associate în cadrul Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal şi coordonatorul echipei de proiect.

Mihnea Galgoţiu-Săraru, Partener în cadrul Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal, coordonatorul practicii de litigii, spune că obţinerea acestei victorii  contribuie la cristalizarea unei practici la nivelul instanţei supreme din România ce asigură o protecţie adecvată a dreptului contribuabililor de deducere pentru astfel de servicii.

Practica de litigii din cadrul Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal, ce cuprinde peste 20 de avocaţi, acoperă toate tipurile de proiecte de litigii din mediul de afaceri, de la cauze fiscale, la dispute comerciale şi administrative.

Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal, una dintre cele mai importante societăţi de avocaţi din România, oferă servicii ce acoperă domeniile financiar-bancar, concurenţă, dreptul muncii, energie şi mediu, insolvenţă, consultanţă juridică de management, litigii, fuziuni şi achiziţii, sectorul public şi drept imobiliar. Reff & Asociaţii reprezintă România în reţeaua globală Deloitte Legal, care are peste 2.500 de avocaţi în 85 de ţări.