Familia Greensill a încasat 200 de milioane de dolari înainte de prăbuşirea fondului, după o finanţare efectuată de gigantul japonez SoftBank, în valoare de 1,5 miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici 17.03.2021

Lex Greensill şi familia sa au vândut acţiuni din cadrul Greensill Capital în valoare de 200 de milioane de dolari în 2019, încasând suma în timpul unei strângeri de fonduri conduse de fondul Vision al SoftBank, cu doi ani înainte de prăbuşirea companiei.

Trei oameni familiari cu situaţia, citaţi de Financial Times, spun că Greensill şi familia sa au putut să îşi vândă participaţia după ce fondul japonez a injectat 1,5 miliarde de dolari în firma de servicii financiare, mişcare ce evalua compania la 3,5 miliarde de dolari în urmă cu doi ani.

Anunţul îl transformă pe Greensill în cel mai recent fondator de startup care a beneficiat personal de pe urma investiţiilor SoftBank înainte ca firma să intre în colaps.

În 2019, conglomeratul nipon a investit câteva miliarde de dolari în operatorul de spaţii de co-working WeWork, mişcare ce i-a permis fondatorului Adam Neumann să încaseze sume uriaşe de bani înainte ca grupul să renunţe forţat la listarea pe bursă şi să înceapă să se zbată pentru supravieţuire.

În prezent, SoftBank se aşteaptă să piardă întreaga investiţie în Greensill după ce compania a depus săptămâna trecută dosarul pentru intrare în administrare.

Locurile de muncă a câteva sute de angajaţi Greensill riscă acum să dispară, în condiţiile în care planurile de a vinde o parte din afaceri grupului american Apollo Global Management s-au destrămat săptămâna trecută.

Fondatorul Lex Greensill a declarat recent că trustul familiei a oferit un credit de 60 de milioane de dolari către Greensill Capital în octombrie 2020.

Creat în 2011, Greensill este cunoscut pentru „lanţul de aprovizionare al finanţelor” prin care ajută business-urile să obţină împrumuturi pentru a-şi acoperi costurile, însă sectorul este dominat de unele dintre cele mai mari bănci la nivel mondial. Totodată, criticii spun că mişcarea ar putea fi folosită pentru a deghiza o serie masivă de datorii.

În perioada de ascensiune, Greensill a fost lăudată constant de analişti, fiind descris drept unul dintre fintech-urile de top ale Marii Britanii. Astfel, grupul a reuşit să îl atragă în funcţia de consilier pe David Cameron, premierul britanic responsabil de Brexit, şi îşi propunea să atingă la un moment dat o evaluare de 7 miliarde de dolari.